Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Många vill ha museikortet

Från 2015
Med det nya museikortet får man besöka närmare 200 museer i hela landet.
Bildtext Med det nya museikortet får man besöka närmare 200 museer i hela landet.
Bild: Yle/ Johanna Modig

Museikortet, som ger tillträde till närmare 200 museer i hela Finland, har överträffat alla förväntningar. Kortet togs i bruk i början av maj och har redan sålt i 10 000 exemplar.

Museikortet kostar 54 euro och är i kraft i ett år från den första användningsdagen. Med kortet kan man besöka så många museer man hinner och vill, till och med ett varje dag. Nästan 200 museer i hela landet har valt att delta i samarbetet.

Tuuli Rajavuori på Finlands museiförbund.
Bildtext Tuuli Rajavuori på Finlands museiförbund säger att kortet har varit en populär gåvoidé.
Bild: Yle/ Sakari Luhtala

Det är Finlands museiförbund som står bakom lanseringen. Tuuli Rajavuori på Museiförbundet är glatt överraskad över att kortet har varit så populärt.

– Responsen från kunderna har i huvudsak varit positiv. Det har varit en del tekniska problem i början, men de flesta kunder är nöjda och glada, berättar Rajavuori.

Kunder i alla åldrar

Museikortet går att köpa på alla museer som deltar i samarbetet samt på nätet. Kunder i alla åldrar har varit intresserade.

– I början hade vi mycket äldre kunder, och lite fler kvinnor än män. Men även yngre människor har köpt det och många fick det också som studentgåva eller morsdagsgåva, säger Rajavuori.

Också bland museerna har intresset för kortet varit stort. Det senaste museet som har gått med i samarbetet är utställningscentret Weegee i Esbo, som från och med juli välkomnar besökare med museikortet.

– Vi hoppas att alla museer får nya besökare, alltså människor som normalt inte går på museum. Dessutom ersätts museerna ekonomiskt. Vi betalar en försäljningsbonus till alla museer som säljer kortet och så får de också en viss procent av varje museibesök som görs med kortet, förklarar Tuuli Rajavuori på Finlands museiförbund.

Vart fjärde kort säljs på Ateneum

Peter Mustonen jobbar i Ateneums infotjänst.
Bildtext Peter Mustonen på Ateneum kunde gissa att kortet skulle gå hem bland de konstintresserade.
Bild: Yle/ Sakari Luhtala

På konstmuseet Ateneum i Helsingfors säljs omkring en fjärdedel av alla museikort i Finland.

– Det är populärt eftersom så många olika museer deltar och kortet ger fritt inträde till så många ställen. Jag vet att det finns många konstintresserade i Finland, så jag kunde föreställa mig att kortet skulle sälja bra, säger Peter Mustonen på Ateneum.

Ida Lindvall, som går på museum ungefär två gånger i månaden, fick kortet i examensgåva.

– Att gå på museum är ett sätt för mig att slappna av. Det var en gåva som passade mig väldigt bra, säger Lindvall.

Smidigt och förmånligt

Ida Lindvall fick museikortet i examensgåva.
Bildtext Konstintresserade Ida Lindvall fick museikortet som examensgåva.
Bild: Yle/ Sakari Luhtala

Lindvall gillar kortet eftersom det är ett förmånligt sätt att besöka flera museer.

– Dessutom hittade jag helt nya museer då jag kollade upp vilka som deltar i samarbetet. Så det är ett bra sätt att hitta till nya ställen och inte bara besöka de gamla bekanta museerna, säger Lindvall.

Hon tror själv att hon kommer att göra fler museibesök eftersom det går så smidigt med kortet.

– Det är också bra för museerna, som får synlighet och i bästa fall fler kunder, säger hon.

Idén till museikortet kommer från Nederländerna. Där har kortet varit en så stor succé att det nu ger inträde till alla landets museer.