Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kärlekstrassel i slottsparken

Från 2015
Wolfgang Amadeus Mozart som barn
Bildtext Mozart skrev operan Bastien och Bastienne som tolvåring.
Bild: Yle Arkiv

När den berömda läkaren och ”magnetisören” Dr. Franz Mesmer i stor stil skulle inviga sin ståtliga slottspark utanför Wien år 1768, beställde han ett sångspel för att roa sina gäster. Beställningen gick till Wolfgang Amadeus Mozart – då tolv år gammal.

Resultatet blev den komiska operan Bastien och Bastienne, som ännu lever och tjusar nya lyssnare. Och som ni nu, i likhet med Dr. Mesmers prominenta gäster, kan njuta av. I er egen syrenberså, till exempel.

Librettot i Bastien och Bastienne baserar sig på ett skådespel av Jean-Jacques Rousseau och handlar, helt i tidens anda, om en herde och en herdinna och deras lilla kärlekstrassel. Bastienne sörjer över att Bastien har övergett henne och får ett gott råd av trollkarlen Colas: gör honom svartsjuk, säg att du älskar en annan.

Allt slutar naturligtvis lyckligt i den här fjäderlätta bagatellen, som i den tolvårige Wolfgang Amadeus händer blev till en mycket njutbar miniopera i en akt. Och en klar succé den där kvällen i Dr Mesmers slottsträdgård.

För regin står Radioteaterns mångåriga regissör Lisbeth Landefort, som också presenterar Mozarts opera i en alldeles charmant liten introduktion från 1963. För den musikaliska instuderingen och orkesterledningen står Jorma Panula och i rollerna hör ni Matti Piipponen som Bastien, Astrid Helin som Bastienne och och Matti Lehtinen som Colas.

Radio Vega, onsdag 22.7 kl. 22.15

Radioteatern: Bastien och Bastienne

Programmet är inte längre tillgängligt