Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Övning om Åland del av militär strategi

Från 2015
Ålands flagga.
Bildtext Att Ryssland utfört stridsövningar gällande att ta över Åland betyder inte att vi behöver vara rädda för att det ska ske.
Bild: YLE / Robin Lindberg

Hur avslappnat läget mellan Finland och Ryssland är just nu kan ifrågasättas, men kan det stämma att vår östra granne utfört stridsövningar där man tränat på att överta Åland? Hur allvarligt är det i så fall?

Det amerikanska forskningsinstitutet Cepa (Center for European Policy Analysis) har gett ut en rapport som innehåller information om att ryska soldater utfört stridsövningar där man tränat på att ta över Åland. Enligt rapporten har över 30 000 soldater deltagit i övningarna som ägde rum på okänd ort i mars i år. Förutom Åland tränade de ryska soldaterna på att inta Gotland i Sverige, danska Bornholm samt delar av norra Norge.

Med Ryssland som granne är det inte konstigt att vi i Finland blir skärrade över den här nyheten, men på samma gång kan man vara kritisk till den här informationen och undra om det endast är en del av Rysslands mentala maktspel för att göra oss rädda.

Åland en strategisk plats

Rysslandexperten Hanna Smith är forskare på Alexanderinstitutet i Helsingfors och menar att rapporten mycket väl kan stämma, men att det inte är något konstigt i sig att militärer utför sådana här övningar.

- Man måste komma i håg att när det gäller strategiskt tänkande inom militären så är man tvungen att beakta alla möjliga scenarion och tänka på alla platser för dessa scenarion. När det gäller Baltikum och området omkring, så är Åland med sitt läge mellan Finland och Sverige, en väldigt strategisk plats. Därför är det inte så överraskande att man i teorin gör sådana planer. Jag kan tro att den här typen av övningar pågått redan under Sovjettiden, säger Hanna.

Det är helt enkelt ett rent militärt spel att utföra övningar för olika scenarion.

I fredsläge ingen fara

Hanna menar att det endast är under ett eventuellt stort krig som vi skulle behöva vara rädda för att Ryssland förverkligar sina planer om att ta över Åland.

- Vi behöver absolut inte vara rädda att det här ska hända imorgon. Om det däremot skulle bli ett stort krig så är det för de olika militärerna väldigt viktigt att vara förberedda på vad man kan göra. Det är helt enkelt ett rent militärt spel att utföra övningar för olika scenarion. Jag tycker att det är viktigt att man blir medveten om att stridsövningar och olika typer av planer existerar för att få ett större perspektiv av militärt arbete. Då förstår man också att även om läget är lite spänt så är risken för ett stort krig väldigt liten.

Borde Finland också utföra sådana här övningar?

- Jag är nästan helt säker på att alla länder, också Finland, utför sådana här övningar. Att vi inte hör om dem betyder att de är militära hemligheter och då är det nog bäst att de förblir hemliga, säger Hanna.