Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Våldsamma protester mot Uber i Paris

Från 2015
Uppdaterad 25.06.2015 17:12.
Yle Nyheter TV-nytt: Porte Maillot i Paris torsdag morgon - Spela upp på Arenan

Blockerade vägar, välta bilar, brinnande däck, handgemäng och trafikkaos. Taxichaufförernas protester mot taxitjänsten Uber har varit våldsamma i Frankrike. Så våldsamma att de upprört också Courtney Love.

Franska taxichaufförer protesterade våldsamt mot taxitjänsten Uber på torsdagen. De demonstrerande taxichaufförerna blockerade vägarna både till flygplatserna och järnvägsstationer i Paris och till järnvägsstationer i Marseille och Aix-en-Provence. De byggde barriärer på flera viktiga trafikleder.

Åtminstone i Paris uppstod handgemäng mellan protesterande taxichaufförer och andra bilister. Polisen tog till tårgas för att skingra bråkmakarna.

Inrikesministern håller med taxichaufförerna

Den amerikanska taxitjänsten Ubers mobilapplikation sammanför kunder och privata chaufförer som kör billigare än normala taxichaufförer.

Ubers chaufförer har sällan taxilicens och undgår också andra avgifter. Taxilicenser är dyra i Paris. Taxichaufförerna protesterar mot att taxichaufförer ställs inför ojämlika villkor.

Uber har förbjudits i en rad länder. Den franska konstitutionsdomstolen ska snart ta ställning till ett motsvarande förbud i Frankrike.

Den franske inrikesministern Bernard Caxeneuve uppmanade polisen och åklagare att göra mera för att stoppa Uber.

Courtney Love upprörd värre

En av de resenärer som fastnade i trafikkaoset i Paris var den amerikanska artisten Courtney Love, änka till Nirvanas frontfigur Kurt Cobain.

Courtney Love under en konsert i Polen.
Bildtext Courtney Love var upprörd över trafikkaoset.
Bild: EPA/LESZEK SZYMANSKI

På Twitter vände hon sig ilsket till Frankrikes president François Hollande, efter att hennes bil hade omringats av protesterande taxichaufförer.

- Är det lagligt för ditt folk att anfalla besökare? Ta ditt arsle till flygplatsen... är det här Frankrike? Jag är tryggare i Bagdad, skrev Love.

Diskussion om artikeln