Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Trafiken står stilla i Sundom

Från 2015
Uppdaterad 26.06.2015 10:04.
Trafiken står stilla i Söderfjärden.
Bildtext Bilköer ringlar långa genom Sundom.

Trafiken står helt stilla i Sundom och ända in i Solf. Fem ekipage i taget kommer in på mötesområdet på Söderfjärden men fler klarar sig nu utan bogserhjälp.

Trafiken står i princip stilla och köerna ringlar kilometerlånga till gammallaestadianernas sommarmöte på Söderfjärden.

Bilköer genom hela Söderfjärden.
Bildtext Bilköer ända fram till mötesområdet på Söderfjärden.

- Köerna är horribla, trafiken står helt stilla ända in i Solf, säger Thomas Ståhl som besökt sommarstugan i Sundom.

Ståhl rör sig på motorcykel och kan därför röra sig förbi köerna. Han uppskattar att köerna är åtminstone fem kilometer långa.

- Fem bilar med husvagnar kommer in på mötesområdet åt gången, mer än så rör sig inte trafiken. Sen stoppas det upp igen, säger Thomas Ståhl.

Bilköer också i Pedersöre

Arbeten på Lövöbron vid viadukten i Bennäs pågår som bäst och sinkar trafiken. Bygget i kombination med det stora antalet bilar på väg till Suviseurat i Vasa skapade på torsdageftermiddag köer på uppemot fem kilometer.

Senare på kvällen hade bilköerna kortats en aning.

Torrare före

Framkomligheten på mötesområdet är bättre än tidigare. På onsdagen gjorde massiva regnet åkern hal och svårframkomlig med tung last. Laestadianerna blev tvungna att kalla in förstärkning och 30 extra traktorer som draghjälp för bilarna och husvagnarna.

Vått på gammallaestadianernas stormöte.
Bildtext En mötesdeltagare kliver ur bilen på Suviseurat på onsdagskvällen.

- Solen och vinden har gjort sitt för att torka upp åkrarna, allt flera bilar klarar sig nu för egen maskin, säger Andreas Sjöblom som är en av dem som ställt upp med traktor för att bogsera in bilar och husvagnar på området..

Arrangörerna var medvetna om att det kunde uppstå problem, men inte att läger skulle bli så kritiskt.

- De blev nog liten överraskade, så här illa hade de inte förväntat sig att det skulle bli. Vid klockan 16 i går var det panik, säger Sjöblom.

Många hjälpte till hela natten och fortsatte under torsdagen, bilköerna tog aldrig slut. Sent på torsdageftermiddagen kunde Sjöblom lämna området när föret blivit bättre.

Uppdaterad kl. 19.15