Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tårarna har flödat på Strömfors Electric

Från 2015
Uppdaterad 26.06.2015 06:49.
Skylt utanför Schneider electric i Strömfors.
Bildtext Skylten står fortfarande kvar fast fabriken har mindre än en vecka kvar till stängningen.
Bild: Yle / Hanna Othman

På tisdag stänger Schneider Electric sin fabrik i Strömfors. Endast en person tog emot företagets erbjudande om jobb utomlands, de flesta är fortfarande arbetslösa.

Endast 39 personer av 207 jobbar kvar på fabriken veckan innan stängning. De städar för de mesta utrymmena.

Arbetarnas huvudförtroendeman Marjatta Soidinsalo har följt med hur arbetskamraterna lämnat fabriken en efter en.

- Jag hoppas alla klarar sig med livet i behåll ur det här, säger Soidinsalo.

Tårarna har flödat

Hon säger att arbetarna gråtit tillsammans flera gånger under årets lopp. De som fått jobba till slutet är förstås glada för lönen men samtidigt har det känts som att sakta kvävas då man sett kolleger lämna fabriken en efter en.

Fabrik i Strömfors
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Då beslutet kom om att fabriken skulle stängas gavs arbetarna möjligheten att fortsätta med sin arbetsuppgift i någon av Schneider Electric fabriker i Danmark eller Polen. Strömfors Electric hör till koncernen Schneider Electric.

Endast en person tog emot erbjudandet, sålde sitt hus och flyttade till Danmark. När han hälsat på har han verkat väldigt nöjd över beslutet berättar Marjatta Soidinsalo.

Men för de flesta går det inte att sådär bara dra upp sina rötter och flytta hela familjen till ett annat land. En klar majoritet av de tidigare fabriksarbetarna är nu arbetslösa.

Parkeringsplatsen utanför Schneider electric i Strömfors.
Bildtext Det står inte många bilar kvar på parkeringsplatsen utanför fabriken.
Bild: Yle / Hanna Othman

Ungefär en tiondel, alltså tjugo personer bestämde sig för att skaffa sig en ny utbildning. Största delen av dem håller på att utbilda sig till närvårdare.

Av den lilla minoriteten som genast hittade en ny arbetsplats har alla en yrkesutbildning från tidigare. Men största delen av fabriksarbetarna har ingen utbildning att falla tillbaka på.

Jarkko Ranta är en av de lyckligt lottade som genast hittade ett nytt jobb med liknande arbetsuppgifter. Fabriken hade ordnat med en konsultfirma som försökte hjälpa arbetarna att hitta nya jobb, den vägen hittade han den nya platsen.

Skylt med pil till Schneider electric i Strömfors.
Bildtext En av skyltarna blir snart överflödiga.
Bild: Yle / Hanna Othman

För städaren Tarja Janatuinen från Kotka är det här redan andra gången som hennes arbetsplats läggs ner.

- Det känns vemodigt, säger hon. Jag vet inte vad som väntar efter sommaren, men jag tror nog att det ska gå att hitta jobb inom städbranschen.

En av de tidigare arbetarna som Yle Östnyland talat med är fortfarande arbetslös ett halvt år efter att han lämnat fabriken. Han säger sig söka jobb på axeln Borgå – Kotka – Kouvola men allt som erbjuds är kortvariga kontrakt och löner så små att det inte lönar sig.

Tyst i byn

Fabriksstängningen har inverkat på byns liv. Trots att de flesta bor kvar så är stämningen mycket mera lågmäld än tidigare och affärerna går långsammare för de företag som finns kvar.

På onsdag, dagen efter fabriksstängningen blir Marjatta Soidinsalo pensionär. Hon hade tänkt arbeta ett par år till men eftersom hon fyllde 63 år i vintras så bestämde hon sig så här. Hon inser att hon hör till de lyckligt lottade och tänker nu tillbringa mera tid med sina barnbarn.

Men hon ska också försöka hålla kontakten med de tidigare arbetskamraterna. Hon har sagt till dem att man alltid får komma och prata med henne. Hon tror att det kommer att behövas för det finns en del tidigare kolleger för vilka livet ser väldigt mörkt ut just nu.