Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norska sjuåringar får välja kön

Från 2015
Uppdaterad 26.06.2015 09:55.
Norska flaggan

Norska sjuåringar kan komma att få välja sitt eget kön. Norska regeringen har nämligen på torsdagen föreslagit att så unga som sjuåringar i samråd med sina föräldrar ska få byta sitt juridiska kön.

Transkönade barn skulle själva få välja sin könstillhörihet, och könstillhörigheten skulle inte längre bestämmas genom en medicinsk diagnos.

- Förslaget är historiskt, eftersom det betyder att hälsovården inte längre bestämmer över en persons kön, utan personen själv får göra det, säger hälsominister Bent Høie i ett pressmeddelande som den norska regeringen publicerat.

Om förslaget skulle gå igenom blir Norge ett av få länder i världen som ger så unga barn rätt att bestämma sitt juridiska kön.

Experter hörs

Förslaget ska ännu tas upp med experter innan det går vidare till folketinget.

Förslaget kommer att låta barn mellan 7 och 16 år att i samråd med sina föräldrar ändra sitt juridiska i alla register och hos alla myndigheter.

Att ändra sin juridiska könstillhörighet innebär inte en könskorrigering, och för att få genomgå en sådan måste man vara minst 18 år.

Får ångra sig

Den som ansöker om att få ändra sin könstillhörighet kommer vid behov att kunna ångra sig.

Enligt Høie är den nuvarande lagstiftningen omöjlig att godkänna. Translagen i Norge har inte förändrats på 60 år.

- Lagförslaget är ett stort steg framåt för transkönade personer och den tar mänskliga rättigheter i beaktande, säger hälsominister Høie.

Enligt hälsoministeriet gäller många europeiska translagar enbart för personer som fyllt 18. Norge skulle alltså bli det första europeiska landet där lagen även omfattar barn.

I Finland kräver en juridisk könsändring till exempel en medicinsk utredning och en förändring av civiltillståndet för de personer som ingått äktenskap eller registrerade partnerskap. För att ändra sin juridiska könstillhörighet krävs också tvångssterilisering.