Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö: "Inget underligt i att öva invasion"

Från 2015
Jussi Niinistö
Bildtext Jussi Niinistö
Bild: Lehtikuva

Försvarsminister Jussi Niinistö finner inget underligt i att Ryssland i sin militärövning bland annat har simulerat invasion av Åland.

Niinistö säger i en intervju för Yle att det ännu är lång väg från en övning till att något sker i praktiken.

Niinistö säger att han inte har läst rapporten om Rysslands militärövning. Enligt honom övar många olika länder liknande scenarier.

- Här var det inte bara fråga om Åland utan också andra öar i Östersjön, säger försvarsministern.

Den amerikanska tankesmedjan CEPA säger i en rapport att Ryssland i mars genomförde en militärövning där scenariot var ett anfallskrig mot länderna kring Östersjön. Ryssland övade en snabbinvasion av Åland, Gotland, Bornholm och norra Norge.

33 000 soldater deltog i övningen. Rapporten avslöjar inte vilken typ av trupper som deltog i övningen och var den hölls.

"Ingen anledning till oro"

Det är långt från en övning till att något sker i praktiken, så det finns ingen anledning till oro, och det är bäst att hålla huvudet kallt, säger Niinistö.

De nya snabba beredskapsstyrkor som den finländska armén har grundat är enligt Niinistö ett svar på förändringen i vår omgivning.

- Akilleshälen i Finlands system, som är baserat på allmän värnplikt, är den snabba beredskapen, säger Niinistö.

Han vill inte ta ställning till hur många man som ska ingå i styrkorna eftersom arbetet att skapa dem precis har börjat. Tanken är att de ska fungera i många olika krissituationer

Försvarsminister Niinistö deltar i försvarsministermötet i Bryssel. Mötet behandlar Natos snabbinsatsstyrkor.

Diskussion om artikeln