Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Anvias småägare jagar fullmakter

Från 2015
Uppdaterad 30.05.2016 11:09.
Anvias skåpbil parkerad i Vasa.
Bildtext Anvias skåpbil parkerad i Vasa.

Dagligen kontaktas föreningen Anvias småägare av aktieägare som vill ge föreningen fullmakt att företräda dem på bolagsstämman. Det går över förväntan, säger Dan Örndahl i föreningens styrelse.

Föreningen bildades i ett enda syfte, att behålla telecombolaget Anvia i österbottniska händer. Nu samlar föreningens medlemmar fullmakter av aktieägarna. Avsikten är att stoppa Elisa från att ta makten i Anvia.

- Jag tycker det går över förväntan, säger Dan Örndahl, styrelsemedlem i föreningen.

Dagligen får han en handfull telefonsamtal som leder till att han postar iväg fullmakter och kunderna returnerar blanketterna ifyllda och underskriva.

- Det blev mera jobb än jag trodde.

Av telefonsamtalen drar Örndahl slutsatsen att många är övertygade om att Anvia passar bättre i österbottniska händer än att något större företag tar över. Man är bekymrade närmast för arbetsplatserna och svensk service.

- Men de som hellre ser Elisa som ägare ringer ju förstås inte mig, säger Örndahl.

Hur många fullmakter Anvias småägare rf lyckats få ihop vill Örndahl inte uppge. Den uppgiften vill man inte ge Elisa på förhand.

Räcker tiden till?

Fortsättningen på bolagsstämman blir den 19 augusti. Målet är att Anvias småägare där ska kunna visa upp 5 000 - 6 000 fullmakter. Det räcker för att ge övervikt åt gruppen aktieägare som vill behålla Anvia självständigt.

Lägger man till utslaget från tingsrätten att det var fel att förkasta rösterna från tre tidigare dotterbolag, finns ytterligare 6 570 aktier på Anviasidan.

Nu säger Örndahl det kan vara svårt att nå upp till målsättningen, åtminstone om enbart föreningens styrelse och ombuden skall kontakta aktieägarna. Örndahl hoppas aktieägare som stöder föreningen självmant kan fylla i och posta föreningen en fullmakt.

- Då är det fullt möjligt vi når målet.

Juridiken tagit över

Fredag den 26 juni väntas ett utslag av Södra Österbottens tingsrätt. Bolaget S41 Holding begär att tingsrätten försätter besluten tagna på Anvias senaste bolagsstämma i åtgärdsförbud.

Anledningen till detta var att ett stort antal aktier inte kunde användas i omröstningen efter att Elisa kom till stämman med ett utslag ev Egentliga Finlands tingsrätt. Rätten ändrade sig senare och konstaterade att det var fel att
förkasta rösterna.

Om nu därtill Södra Österbottens tingsrätt går in för ett åtgärdsförbud innebär det att Anvias gamla förvaltningsråd sitter kvar. Det blir också det gamla förvaltningsrådet som utser styrelse, och inte det nya där Elisa fick in 14 ledamöter.