Sjövett och sjöbevakning i en turbulent tid

Vad skall sjöbevakarna göra? Övervaka flytvästanvändning, rädda människor i sjönöd eller kontrollera pass vid terminaler? Följ med en turbulent tid då flytvästtvång och sjöbevakarnas nya arbetsuppgifter påverkade tryggheten på våra vatten.
Man planerade 1989 att lägga ner åtta av Finlands 34 kustbevakningsstationer. Regionalen besöker Kumlinge på Åland för att ta reda på hur orten tänker inför en sådan stängning.
Kustkanalen tar sig an våra vatten och våra båtar 1996.

Bör man ha flytväst i en roddbåt eller inte? Peter Krusberg på Sjöfartsstyrelsen menar att det alltid är bra att ha flytväst, även om förordningen inte förordar det. Men en lag på det planeras.
Ger övervakningen nya tidskrävande jobb för sjöbevakarna? Kustkanalen intervjuar Tom Gestranius på Gränsbevakningen.
Och håller sjöbevakarna att förlora kontakten till sin viktigaste befolkning: skärgårdsborna?

Sjöbevakningen har inte råd att hålla full bevakning på de få stationer som ännu finns kvar 1997. De flesta har fått gå över till att vara gränsbevakare och passkontrollanter när sjöbevakningen fick ta över passkontrollen av polisen. I Åbo hamn står så många sjöbevakare och kontrollerar pass då färjorna anländer att det skulle räcka till två hela sjöbevakningsstationer.
Två man i sjöräddningsbåtar är för lite, menar Frank Heinonen i Nagu. Ralf Karlsson började jobba som sjöbevakare, men nu är han passpolis vid gränsbevakning på Sveaborg. Men han vill också rädda och hjälpa folk i sjönöd, trots att han inte vet om han får det.
Det blir frivilliga krafter som måste rycka ut och om något går fel är det sjöbevakningen som får skulden. Kommodor Jaakko Smolander tycker dock sjöbevakningen fungerar bra.
På Åland är problemet att sjöbevakarna inte kan utbilda sig på svenska.
2015 finns endast 13 fasta sjöbevakningsstationer från Björneborg ner till Hitis. Åland har en station i Mariehamn.