Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En person halshuggen i attack i Frankrike

Från 2015
Uppdaterad 26.06.2015 17:24.
Yle Nyheter TV-nytt: Attack nära Lyon i Frankrike - Spela upp på Arenan

En person dödats och två skadats i en terrorattack i en gasfabrik i staden Saint-Quentin Fallavier nära Lyon.

Två gärningsmän ska ha kört in en bil genom gasfabrikens port och kort därefter skedde en kraftig explosion. Två personer uppges ha skadats.

Yle Nyheter TV-nytt: Stillbilder från Saint-Quentin Fallavier - Spela upp på Arenan

En fransk säkerhetstjänsteman som vill förbli anonym säger till nyhetsbyrån AP att dödsoffret inte hade förlorat huvudet i explosionen utan att personen hade blivit halshuggen.

Dödsoffret uppges vara en lokal affärsman.

Enligt säkerhetstjänstemannen hittades huvudet vid porten till fabriken. I närheten fanns två islamistiska flaggor. Den ena av de två flaggorna ska vara vit och den andra svart och båda är försedda med arabisk skrift.

Gasfabriken är en del av det amerikanska företaget Air Products som verkar i ett femtiotal länder.

karta st quentin fallavier ,
Bild: Yle

Utreds som terrorbrott

Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve har anlänt till fabriken och president Francois Hollande, som har varit i Bryssel för EU-toppmötet, har avbrutit sin vistelse och är på väg till Grenoble.

Motivet till dådet är oklart men attacken utreds som terrorbrott.

- Det rör sig om en terrorattack eftersom offret hittades halshugget och med inskriptioner intill, sa presidenten vid ett presstillfälle.

Flera gripna

Flera personer har gripits och enligt Hollande har myndigheterna identifierat en misstänkt person. Också hustrun till den misstänkta har gripits uppger juridiska källor.

Inrikesminister Cazeneuve säger att en av de gripna var känd av säkerhetstjänsten sedan tidigare och att det fanns misstankar om att han hade radikaliserats.

Han hade inte tidigare dömts för något brott. Den halshuggne mannen ska ha varit den gripne mannens chef.

Säkerheten har skärpts på många håll i landet efter attacken. Dagens attack kom sex månader efter den islamistiska attacken i Paris i januari där 12 personer dödades.

Diskussion om artikeln