Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kyligt väder försenar jordgubbsskörden

Från 2015
Jordgubbar

Jordgubbssäsongen har varit långsam i starten i år men under veckoslutet kan man i södra Finland få se de tidigaste sorterna mogna.

Det kyliga vädret har försenat jordgubbsskörden med ett par veckor. Regnet som på många håll öst ner har orsakat en del skördeförluster men på Lill-Breds bärgård i Ingå är läget under kontroll.

- En del av skörden går alltid förlorad vid regn men hittills har förlusten varit helt acceptabel. Det här vädret är ändå bättre än värmebölja, säger odlare Björn Österman.

Trots en sen start verkar det som att jordgubbsskörden blir normalstor. Enligt Hannu Salo, verksamhetschef vid frukt- och bärodlarnas förbund, leder en sen start i själva verket ofta till en stor skörd.

- Regnet gör att jordgubbarna växer sig stora vilket innebär att bara skörden kommer igång blir nog kilona många, säger Salo.

De första påväg

I södra Finland tros de första jordgubbarna som vuxit ute i det fria på vissa håll mogna under veckoslutet eller i början av nästa vecka. Några drastiska prissänkningar är ändå inte att vänta på ett tag.

- Visst kan priserna sjunka en aning då skörden kommer igång på allvar men ännu handlar det om så små mängder att priset inte påverkas nämnvärt, säger Salo.

Om man önskar få många jordgubbar i landet gäller det nu att hoppas på en temperatur på kring 20 grader, lite sol och en regnskvätt ibland. Orkar man inte vänta finns finländska jordgubbar som fått mogna under duk eller i växthus redan tillgängliga på de flesta håll.