Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SFP grundar tankesmedja

Från 2015
Uppdaterad 30.06.2015 08:33.
Försvarsminister Carl Haglund
Bildtext SFP:s partiordförande Carl Haglund.

Svenska folkpartiet grundar en ny tankesmedja inom ramen för Svenska Bildningsförbundet. Idén är att tankesmedjan ska bli ett centralt verktyg i SFP:s oppositionspolitik.

- Vi har tagit som ambition att vara ett oppositionsparti som kommer med konstruktiva och goda alternativ, säger partiordförande Carl Haglund och fortsätter:

- Det är ju lätt hänt att oppositionspartierna bara kraxar och är emot allt regerningen gör. Vi har länge varit ett statsbärande parti som vill vara med och komma med förslag om hur vi kan utveckla Finland. Då måste vi också i vår oppositionspolitik vara ett parti som är uppbyggande.

Verktyget för den uppbyggande politiken blir då tankesmedjan. Alla andra partier, förutom Kristdemokraterna, har redan en egen tankesmedja.

Officiellt står SFP:s tankesmedja under Svenska Bildningsförbundet, men Haglund sitter som ordförande för styrgruppen, vilket innebär att tankesmedjan ska ha en central roll då partiet utformar sin politik.

Finansieringen kommer från Svenska Bildningsförbundets egen kassa och från utomstående finansiärer, som de finlandssvenska fonderna. Hittills har Svenska Kulturfonden meddelat att de bidrar med 200 000 euro.

Den årliga budgeten för tankesmedjan kommer att ligga på 300 000 till 400 000 euro.

Först utreds social- och hälsovården

Verksamheten kör igång direkt. Den första utredningen kommer att handla om social- och hälsovården. Utredningen koordineras av forskare vid Åbo Akademi och den ska vara klar i höst.

I fortsättningen ska tankesmedjan samarbeta med bland annat olika forskningsinstitut.

Målet är att inte specifikt fokusera på svenska språkets ställning. Haglund säger att man redan diskuterat frågan med tankesmedjan Magma och kommit fram till att utredningar som specifikt handlar om svenskan också i fortsättningen ska göras av Magma.

Vad gäller språkfrågor tror Haglund att partiet har möjligheter att påverka regeringens beslut också som ett oppositionsparti.

- Det gäller givetvist att ha en god dialog med regeringen och att vara regeringens vakthund. Vi ska komma med förslag och påpeka när regeringen är på väg att göra något som inte fungerar med tanke på nationens två nationalspråk, säger Haglund.

Diskussion om artikeln