Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kobbe Bergh ny styrelseordförande för Novia

Från 2015
Novias flagga på Brändö i Vasa.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Bolaget som upprätthåller Yrkeshögskolan Novia har valt ny styrelseordförande.

Ny på posten är Kaj-Gustaf Bergh från Utbildningsstiftelsen Sydväst och han ersätter Kjell Sundström, som avtackades under fredagens bolagsstämma.

Kaj-Gustaf Bergh
Bildtext Kaj-Gustaf Bergh, ny styrelseordförande.
Bild: Ramirent

Ordinarie styrelsemedlemmar i bolaget Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi (Novia) är nu Malin Brännback och Ulla Achrén från Åbo Akademi, Ulrica Karp och Rune Westergård från Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur och Johan Aura från Utbildningsstiftelsen Sydväst.

Ny medlem är Lasse Svens från Stiftelsen för Åbo Akademi. Håkan Fagerström från Utbildningsstiftelsen Sydväst avtackades under mötet.

Timo Kerke fortsätter som personalrepresentant och Andreas Hindrén som studeranderepresentant i styrelsen.

Samförstånd om nya styrelsen

Valet av ny styrelse för Yrkeshögskolan Novia har föregåtts av en öppen diskussion mellan parterna Åbo Akademi, Utbildningsstiftelsen Syväst och Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur.

Strävan har varit att få en samarbetsvillig och kompetent styrelse som kan möta de utmaningar som Yrkeshögskolan Novia och andra yrkeshögskolor i dag står inför.

- Jag är glad att man uppnått samförstånd i detta avseende, säger Åbo Akademis styrelseordförande Marianne Stenius som fungerade som bolagsstämmans ordförande.

Novia på plus

Yrkeshögskolan Novia höll ordinarie bolagsstämma fredagen den 26 juni. Bolagsstämman godkände också bokslutet för 2014. Det ekonomiska resultatet uppgick till 25 000 euro.

- Finansieringen har från 2012 minskat med cirka 3,9 miljoner euro och det har inneburit tunga åtgärder. Att resultatet är positivt visar att vi så här långt har lyckats anpassa oss, säger vd och rektor Örjan Andersson.

Diskussion om artikeln