Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tunisien: Gärningsmannen är död

Från 2015
Uppdaterad 26.06.2015 22:22.
Blodfläckar nära ett hotell i Sousse, Tunisien.
Bildtext Gärningsmannen öppnade eld på stranden och fortsatte sedan mot två turisthotell i staden Sousse.

Minst 37 personer dödades i terrorattentatet i turistorten Sousse i Tunisien i dag, uppger hälsovårdsministeriet. Den största delen av offren uppges vara turister från Storbritannien, Tyskland och Belgien.

Gärningsmannen, en studerande, gömde sitt stormgevär i ett hopfällt parasoll innan han öppnade eld.

– Mannen är tunisier, ursprungligen från Kairouani-området. Den här personen är inte känd för oss sen tidigare, säger Rafik Chelli vid utrikesministeriet till en tunisisk radiokanal.

"Klädd som han vore turist"

karta över tunisien
Bild: Yle

Gärningsmannen öppnade först eld på stranden innan han sedan förflyttade sig mot hotellet Imperial Marhaba och hotellet Soviva. Han dödades i en eldstrid med tunisiska säkerhetsstyrkor.

En anställd på ett av hotellen berättar till Reuters att han såg gärningsmannen öppna eld mot människorna på stranden med ett automatvapen av typen Kalasjnikov.

– Det var bara en gärningsman. Det var en ung man klädd i shorts som om han själv vore en turist, sade han.

Hysteri på hotellen

Folk springer omkring på hotellet. Ingen har egentligen fått veta vad dom borde göra.

Turist

Turister samlades i hotellreceptionen och vissa barrikaderade sig i sina rum. En brittisk turist beskrev situationen till Skynews:

– Det lät som ett maskingevär som avfyrades. Folk gråter och är hysteriska.

– Folk springer omkring på hotellet. Ingen har egentligen fått veta vad dom borde göra, sade en annan.

Sousse är en av norra Afrikas mest populära strandorter och ligger 150 kilometer från huvudstaden Tunis. Staden lockar många turister både från Europa och Afrika.

"Alla finländare har anmält sig"

Sammanlagt 16 finländare har via frivilliga resemeddelanden anmält att de befinner sig i Sousse. Konsul Marjaana Martiskainen på ambassaden i Tunis säger i Iltasanomat att man har nått alla 16 personer.

Dessutom har ambassaden varit i kontakt med finländare som är fast bosatta i Tunisien. Det finns cirka 130 fast bosatta finländare i Tunisien, bedömer utrikesministeriet.

Martiskainen bekräftar att inga finländska resebyråer ordnar resor till Tunisien under sommaren. Andra nordiska resebyråer ordnar ändå resor till Tunisien men de inkvarteras inte på något av de attackerade hotellen.

Sipilä framför kondoleanser

Finlands statsminister Juha Sipilä har framfört sina kondoleanser med anledning av händelserna i Tunisien samt attacken i Frankrike.

Sipilä säger att han är bestört över attackerna och fördömer terrorism i alla former.

– Händelserna är djupt chockerande. Mord kan aldrig rättfärdigas. Detta är en stor mänsklig tragedi.

Säkerhetsläget i Tunisien har varit extra spänt sedan den 18 mars, när islamistiska terrorister utförde en attack i museet Bardo i huvudstaden Tunis. 21 personer dog i den attacken.

Yle Nyheter TV-nytt: Attack i Sousse i Tunisien - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln