Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blatter: ”Jag avgick inte”

Från 2015
Bildtext Sepp Blatter fortsätter att chockera.
Bild: EPA/STEFFEN SCHMIDT

Fifa-soppan fortsätter att koka. Presidenten Sepp Blatter ska nu ha sagt att han aldrig avgick – det stärker misstankarna om att han planerar att stanna kvar som president också efter december.

Svängarna i Fifa-skandalen blir fler och fler. Enligt schweiziska Blick säger Blatter nu att han inte alls avgått – trots att det verkligen såg ut så i början av juni.

– Jag avgick inte, jag lade min position och mig själv i händerna på Fifa-kongressen, ska Blatter ha sagt inför publik vid ett Fifa-museum.

Det var i början av juni som trycket på Blatter blev för stort. Han meddelade att han ger över presidentskapet i Fifa, och att nästa president väljs under en extrainsatt Fifa-kongress, antagligen i december.

I samma tal meddelade Blatter att han inte ställer upp i det nya valet. Blatter tog hem presidentvalet i maj med klar majoritet.

Väntar på att stormen bedarrar?

Det verkar alltså mer och mer som om Blatter har planer på att fortsätta som Fifa-president trots allt.

I mitten av juni intervjuades Blatters rådgivare Klaus Stöhlker av Sky News. Då sade Stöhlker att Blatter kan stanna kvar som president om ingen lämplig efterträdare hittas.

– För tillfället finns det inga övertygande kandidater med liknande språkkunskaper, brett kontaktnät och vetskap om fotboll som herr Blatter besitter, sa Stöhlker.

Korthuset rasade samman

De senaste månaderna har det stormat rejält kring Fifa. Det hela började med en polisrazzia i Schweiz, där flera Fifa-höjdare greps, misstänkta för korruption och pengatvätt.

Schweiziska banker uppgav att de stött på 53 fall av misstänkt aktivitet som tros vara pengatvätt i samband med att Ryssland och Qatar tilldelades fotbolls-VM 2018 respektive 2022.

FBI samarbetar med den schweiziska polisen med en egen utredning av Fifa. Blatter ska stå i centrum för FBI:s korruptionsutredning.