Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Polyamori - relationsanarki eller ultimat kärlek?

Från 2015
Uppdaterad 27.06.2015 11:10.
Texten Polyamory now står skrivet med krita på asfalt.
Bildtext Polyamori syns alltmer i samhället.
Bild: Jack London/Creative Commons

Vad tänker du på när du hör månggifte eller polyamori? Österländska harem kanske, eller muslimskt kvinnoförtryck? Serien Big Love möjligtvis, eller kanske du till och med börjar fundera på moral och etik?

Under Prideveckan i Helsingfors ordnar föreningen Polyamoria ry olika tillställningar, diskussioner och mötesplatser för polyamorösa och andra intresserade.

Iivari Koutanen som är sekreterare i föreningen är själv lite tveksam till om vi egentligen ens behöver en grupp som ser till de polyamorösas intressen.

I och med att polyamorin blivit mer känd och vanlig, börjar människor ha det som sin sekundära identitet, menar han och syftar på att en har flera identiteter av vilken någon alltid är starkast.

Normkritik

Polyamori är inte samma sak som polygami. Medan polygami betyder månggifte, och är i lag förbjudet i Finland, är polyamori utövandet av en kärleksrelationen med flera parter samtidigt. En del kallar det också för öppna förhållanden.

Dagens samhälle styrs långt av känslor, vi låter ofta det vi känner påverka vårt intellekt. Därför ser en del polyamorösa förhållanden i ett negativt ljus.

– Det går ju helt mot normerna, men normer är ju de facto föränderliga, säger Iivari.

Moralpanik

En sak som ofta kommer upp i polydebatten är moral. Är det moraliskt att ha flera förhållanden samtidigt? Ämnen som tas upp är ofta svartsjuka och hämnd, hur går de ihop med polyamori?

Under ett diskussionstillfälle ordnat av Polyamoria ry under Prideveckan i Helsingfors framkommer det ändå att de flesta polyamorösa förhållanden ofta kan innehålla mer kommunikation än monoamorösa förhållanden.

– Innan man går in i polyförhållanden kan det vara viktigt att fundera kring om man ens klarar av att hålla ihop ett enda förhållande, för att inte prata om flera på en gång, säger en av deltagarna.

Kommunikation och åter kommunikation

Det krävs gemensamma spelregler, mycket diskussion och planering av kalendrar. När ska en träffa vem.

Det normativa, och modernt västerländska, sättet att se på ett kärleksförhållande mellan två parter är att man inte ska behöva prata om spelregler, man är två och det är det.

En förhållandetriangel kan ändå aldrig vara helt liksidig och därför menar Polyamoria ry att det är så otroligt viktigt med kommunikation. Hierarkierna i ett polyförhållande kan vara antingen betryggande eller förtryckande, då måste man prata om det.

– Många anser polyamöra vara hedonister eller personer som bara vill ligga runt, men det handlar helt enkelt om att inte vilja begränsa en annan människa, säger Iivari Koutanen.

Men är inte polyamorösa hedonister?

– Det är önskvärt att alla på något sätt ska vara hedonister, så länge en inte skadar någon annan med sin hedonism.

Mera om polyamori kan du läsa på sajten Morethantwo.com.