Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare: Knappast koordinerade terrorattacker

Från 2015
Uppdaterad 27.06.2015 07:53.
Terrorismforskare Leena Malkki
Bildtext Terrorismforskaren Leena Malkki vid Helsingfors universitet.

Terrorismforskaren Leena Malkki vid Helsingfors universitet tror inte att de tre attackerna i Tunisien, Frankrike och Kuwait är koordinerade. Det kan vara en ren slump att terrordåden skedde samma dag, säger hon.

– Vi vet ju väldigt lite i det här skedet, men det finns inte några tecken som tyder på att attackerna skulle ha något med varandra att göra, säger Malkki.

Hon menar att det sker tusentals terrorattacker varje år och att vi finländare hör om bara en bråkdel av dem. Hon tror inte att terrordåden som skedde under fredagen är koordinerade sinsemellan utan att det lika gärna kan vara en slump att tre olika attacker sker under samma dag.

Målen föga överraskande

Varken Tunisien eller Frankrike är heller överraskande mål för terrorister, säger hon.

– Om Islamiska staten IS ligger bakom massakern i Sousse så har de redan under våren försökt stärka sin ställning i Libyen och Tunisien, säger Malkki.

I marsdödade islamistiska terrorister 21 människor i ett museum i Tunisiens huvudstad Tunis. Frankrike har enligt Malkki varit mål för jihadister ända sedan 1980-talet. Också Kuwait hör till det område där IS vanligtvis verkar.

Ramadan kan spela en roll

Malkki vill inte spekulera i varför flera dåd sker samma dag men säger att fredag är en muslimsk helgdag och den heliga fastemånaden Ramadan pågår som bäst. Att dessa två sammanfaller kan ha något att göra med valet av tidpunkt för attackerna.

Diskussion om artikeln