Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Finland kan inte blunda för sitt ansvar”

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Nasima Razmyar
Bild: Copyright: Tuisku Images

Finland kan inte blunda för sitt ansvar i flyktingfrågan, säger riksdagsledamoten Nasima Razmyar (SDP). I en intervju för Svenska Yle berättar hon om sin syn på regeringsbasen, socialdemokraternas sits och flyktingpolitiken, som hon beskriver som ansvarslös.

Razmyar berättar att hennes värsta farhågor besannades då det stod klart att regeringen kommer att skära i utlandsbiståndet och se över flyktingkvoten. Det här är inte förenligt med principerna för ett öppet nordiskt land:

Vi kan inte utgå från att någon annan ska bära ansvaret för flyktingarna.

- Vi har inte råd med fripassagerare i flyktingpolitiken. Vi kan inte utgå från att någon annan ska bära ansvaret för flyktingarna.

Enligt Razmyar borde Finland ta exempel av Sverige, som valt en annan väg i invandringspolitiken. Att ta emot invandrare är förnuftigt på många olika sätt, säger Razmyar:

- Om vi jämför den finska invandringspolitiken med Sveriges, så är den svenska modellen inte bara mer human, utan också ekonomiskt gynnsam.

Socialdemokratin måste förnya sig

Då Antti Rinne valdes till ordförande för ett drygt år sedan närde många socialdemokrater förhoppningar om att han skulle ge partiet ett uppsving i riksdagsvalet. Stödet i riksdagsvalet blev ändå en besvikelse för partiet, och sedan valet har stödet för SDP dalat ytterligare i galluparna.

Delvis förklaras det låga stödet av att SDP hörde till de partier som satt kvar i regeringen under hela den föregående regeringsperioden, säger Razmyar. En annan förklaring kan vara den interna linjekamp som hängde ihop med valet av Rinne.

Vi måste fundera på förhållandet mellan offentligt och privat, på individens ansvar i förhållande till samhället och på hur framtidens välfärdssamhälle ska se ut!

- Men politiken måste utgå från innehåll, inte person. Människor har svårt att identifiera sig med ett parti där det förekommer inre stridigheter.

För att socialdemokratin även i framtiden ska kännas som ett angeläget alternativ är det viktigt att man för en grundlig principiell diskussion inom partiet, säger Razmyar.

- Socialdemokratin måste förnya sig. Vi måste fundera på förhållandet mellan offentligt och privat, på individens ansvar i förhållande till samhället och på hur framtidens välfärdssamhälle ska se ut!

Razmyar efterlyser också ett aktivare arbete på fältet. Socialdemokraterna ska vara ett parti där människor i olika livssituationer och med olika bakgrund känner sig välkomna, anser hon.

Stort internationellt intresse

Nasima Razmyar kom till Finland som åttaåring. Vägen till Finland gick via Moskva där fadern verkade som diplomat. Maktskiftet i Afghanistan gjorde det omöjligt för familjen att återvända till sitt hemland, och familjen sökte tillflykt i Finland.

Om vi vill ha internationellt inflytande måste vi också själva vara beredda att bidra.

Razmyars framgång i riksdagsvalet har väckt en hel del uppmärksamhet, både i Finland och utomlands. Medier från olika håll i världen har hört av sig, och så gott som dagligen blir hon uppringd av människor som vill gratulera henne till framgången i valet.

Det internationella intresset ser Razmyar som enbart positivt, då det ger henne möjlighet att lyfta fram sina hjärtefrågor: integration, öppenhet och jämställdhet. Värden som också Finland borde vara beredda att leva upp till:

- Om vi vill ha internationellt inflytande måste vi också själva vara beredda att bidra, säger Razmyar.

Intervjun med Nasima Razmyar är en del av en artikelserie där Svenska Yle presenterar nyvalda riksdagsledamöter. Nästa vecka talar vi med De grönas Touko Aalto.