Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

USA-beslut var oväntat i gaycommunity

Från 2015
Uppdaterad 27.06.2015 20:09.
2 min

Fredagens besked från USA om att alla samkönade par ska få gifta sig gav deltagarna i Helsingfors prideparad en extra orsak att fira. Inom den finlandssvenska HBTQ-rörelsen var många positivt överraskade över beslutet.

- Jag blev jätteförvånad, det var sjukt häftigt. Jag hoppas andra länder kommer att ta exempel av USA, säger Stefan Eklöf som under lördagen deltog i prideveckans höjdpunkt, prideparaden i Helsingfors.

Eklöf får medhåll av Anne Sjökvist, som också deltog i paraden.

- Jag visste inte ens att något liknande var på gång. Jag blev positivt överraskad, det är hur bra som helst, säger hon.

På Regnbågsankan, som arbetar för sexuella minoriteter i Svenskfinland, säger även ordförande Oscar Ohlis att beslutet var oväntat.

Oscar Ohlis, regnbågsankan
Bildtext Ordförande för Regnbågsankan, Oscar Ohlis, är glad över nyheten från USA.

- Plötsligt fylldes allas Facebook-flöden med vad som hade hänt. Det är en väldigt viktig symbol utåt, USA är ändå ett land med mycket makt, säger Ohlis.

Transfrågan akut

I Finland är translagen den mest brådskande HBTQ-frågan som borde åtgärdas, säger Oscar Ohlis. I dagsläget är transpersoner bland annat tvungna att sterilisera sig för att få göra en könskorrigering.

Ohlis tvivlar ändå på att regeringen självmant kommer att driva de här frågorna.

- Jag tror inte de alls kommer att driva den, men samtidigt tror jag inte heller man sätter käppar i hjulet för den, för okunskapen om de här sakerna är så stor, säger han.

Enligt Ohlis är det viktigt att Regnbågsankan själv lobbar och driver på dylika frågor för att något ska hända.