Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Greklands parlament godkände folkomröstning

Från 2015
Uppdaterad 28.06.2015 10:45.
Grekiska parlamentet röstade ja för en folkomröstning om lånevillkoren.
Bildtext Det grekiska parlamentet röstade ja till en folkomröstning om lånevillkoren.
Bild: EPA/SIMELA PANTZARTZI

Det grekiska parlamentet har i natt godkänt att en folkomröstning om stödprogrammet ordnas. Folkomröstningen om huruvida Grekland ska godkänna lånevillkoren eller inte kommer att hållas nästa söndag.

Greklands parlament röstade om saken sent i natt.

Före parlamentet röstade uppmanade premiärminister Alexis Tsipras grekerna att rösta mot stödprogrammet. I villkoren, som Tsipras anser vara för stränga, ingår bland annat höjda skatter och ändringar i pensionssystemet.

Ledaren för Greklands konservativa oppositionsparti, Antonis Samaras, konstaterade före röstningen att en folkomröstning kommer att stöta ut Grekland ur euron.

Internationella valutafondens chef Christine Lagarde har å sin sida utdömt en folkomröstning genom att säga att dess resultat inte är laggillt.

Till brittiska rundradiobolaget BBC säger Lagarde, att grekerna röstar om ett förslag som inte längre är i kraft. Lagarde säger också att IMF inte förlänger det nuvarande låneprogrammet.

Det var under natten till lördagen som premiärminister Tsipras förvånande meddelade om den planerade folkomröstningen.

Greklands nuvarande stödprogram går ut nästa vecka den 30 juni. Samma dag ska Grekland återbetala 1,6 miljarder euro till Internationella valutafonden IMF.

Diskussion om artikeln