Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Efter regnet sken Pet Shop Boys

Från 2015
Uppdaterad 28.06.2015 11:54.
Grafik inför Pet Shop Boys
Bild: Sebastian Bergholm/Yle

Då åskan och spöregnet var som intensivast över Ljubljana hann jag föreställa mig hur ovärdigt det skulle vara att stå och lyssna på Pet Shop Boys i regnrock och stövlar.

Skall man se en av de artister som alltid själva visat upp en ypperlig smak, både vad gäller sitt sound och sin visuella sida, ja då skall publiken inte se ut som om den var på väg och fiska.

Efter regnet
Bild: Sebastian Bergholm/Yle

Då bandets spelning på Flowfestivalen körde igång vid halv tolv på natten blänkte stjärnor på himlen, men dem tittade man inte på eftersom scenen förvandlats till en slags musikvideo. och exploderade av ljus, ljud och grafik.

En video projicerades på en duk och bakom duken anade man Neil Tennant och Chris Love med silvriga stjärngosseliknande strutar på huvudet.

Innan bandet hade redan Run The Jewels, där rapparen Killer Mike bjöd på en av de finaste dansnumren jag sett, och Bonobonos eteriska dj set garanterat att de rätt många festivalbesökarna var på gott humör.

Bonobono dj:ade
Bild: Sebastian Bergholm/Yle

Då Pet Shop Boys lät sina coola synthmelodier bölja ut över området skrek folk rakt ut sin eufori.

När duken föll ner och man till slut såg duon var det lika intensivt som en motsvarande upplevelse jag hade på 1990-talet då Kiss körde med samma knep.

I bägge fallen hade jag den där overkliga upplevelsen av att artister som jag sett så ofta på tv visar sig vara verkliga människor.

Verkligheten känns overklig ibland.

Barndomens soundtrack

Då jag var typ tio år spenderade jag mina eftermiddagar med att lyssna på musik på satelit-tv och musikprogrammen spelade mycket Pet Shop Boys.

Jag gillade främst hårdrock, men man såg ju på allting som sändes för att inte missa en bra låt, och tack vare det så förs jag tillbaka i tiden då jag hör artister som Madonna och Pet Shop Boys.

Låtar som West end girls och It´s a sin är viktiga delar av mitt liv. De är referenspunkter på något sätt.

Så där stod jag och mindes och förbryllades över hur musik som fungerade på mig som barn där jag satt i långkallingar framför tv:n fungerar lika bra på vackra och coola unga slovener nästan trettio år senare.

Samtidigt var det väldigt begripligt. Jag har nog aldrig sett en bättre helhet till show.

klubbande publik
Bild: Sebastian Bergholm/Yle

Underbar estetik

Bandet bytte kostymer konstant, från den ena färgglada dräkten till futuristiska discobollshattar till Transformersliknande klövdjursmasker.

Videoprojektioner gav färg och form åt scenen.

Två fantastiska dansare garanterade att det hela tiden fanns något att se på, i synnerhet maskerna som liknade buffelkranium gjorde deras koreografi superfestlig.

Tannent och Lowe spändes ett tag fast vid något som liknade en lodrät säng med kropparna täckta av ett vitt täcke. På det täcket projicerades små krumbuktande kroppar, precis under duons huvuden.

Det är ett exempel på det absurda, kreativa och överraskande grepp Pet Shop Boys arbetar med och folk stod och log med hela ansiktet.

Konstgjorda moln
Bild: Sebastian Bergholm/Yle

Odödlighet

Under en Pet Shop Boys konsert slås man av hur många odödliga låtar gruppen gjort. Jag träffade en kille som bodde ”halvvägs till Zagreb” och vi stod och funderade på hur före sin tid bandet var då de släppte sina tidiga skivor.

Att lyssna var nostalgiskt, men musiken som sådan kändes fortfarande fräsch. Tannents hjärtliga scennärvaro visade att det här inte är en duo som åker omkring och cashar in på gamla meriter, man hade verkligen planerat en stor musikalisk och estetisk helhet.

Lowe sade eller uttryckte, som sig bör, ingenting.

Flow konst
Bild: Sebastian Bergholm/Yle

Bandet brände av hit efter hit och försvann till slut bakom scenen. Där stod vi och väntade på encore, scenen var mörk och en låt verkade läggas på.

Det brukar betyda att bandet inte kommer tillbaka.

Då det gick upp för oss att det var introt till Go West bröt ett kollektivt jubel ut och Tennant dök upp i den festligaste orange kostymen som går att få tag i och där stod vi då alla i en del av det gamla Jugoslavien och sjöng Go West och jag hann tänka att här finns det några lager som man borde analysera och tänka ut.

Jag lät bli, sjöng med istället och var bara glad.

Pet Shop Boys spelar på Flowfestivalen i Helsingfors i mitten av Augusti.

Mer om ämnet på Yle Arenan