ECB dryftar Greklandskrisen
Europeiska centralbanken (ECB) väntas i dag försöka dämpa effekterna av den grekiska finanskrisen.
ECB högsta beslutande organ, ECB-rådet, håller i dag en telefonkonferens där man dryftar olika alternativ.
Grekland måste senast på tisdag återbetala 1,6 miljarder euro till Internationella valutafonden IMF. Grekland tros inte ha pengarna och förhandlingarna om nya lån från EU avslutades i går kväll.
Nödfinansiering
ECB måste ta ställning till fortsatta nödlån till de grekiska bankerna. Hittills har bankerna fått 89 miljarder euro i sådan finansiering, kallad ELA (Emergency Liquidity Assistance).
Om ECB sätter stopp för nödlånen måste Grekland enligt experter skapa en ny tillfällig valuta med vilken staten skulle kunna sköta sina åtaganden i stil med löne- och pensionsutbetalningar.
BBC rapporterar med hänvisning till en källa att ECB väntas upphöra med nödlånen till bankerna. Också nyhetsbyrån AFP:s hänvisar till en källa som är inne på samma linje.
I tidningen Corriere della Sera säger den tidigare direktionsmedlemmen i ECB, Lorenzo Bini Smaghi, att nödlånen kommer att upphöra och att grekerna under de närmaste dagarna troligen inte kommer att kunna ta ut några pengar från sina bankkonton.
Valutaflykt
Enligt Financial Times är depositionerna i de grekiska bankerna på sin lägsta nivå på tio år. Mer än 100 miljarder euro har tagits ut sedan 2010. Kvar finns 130 miljarder euro som tillhör privatpersoner samt små och medelstora företag. Bankerna säger att de rikaste grekerna tagit ut sina pengar för länge sedan.
Det spekuleras att den grekiska centralbanken beslutar att bankerna hålls stängda på måndag för att förhindra en fortsatt valutaflykt. Experter frågar sig när bankerna i så fall skulle öppnas på nytt?
Det är också möjligt att rätten att ta ut pengar från grekiska banker begränsas.
Förutom läget i Grekland måste ECB försöka förhindra att oreda uppstår på finansmarknaderna.
Yle Uutiset/Yrjö Kokkonen