Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rymdraket exploderade i luften minuter efter start

Från 2015
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Rymdraketen SpaceX Falcon 9 exploderar - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En raket som skulle till den internationella rymdstationen ISS exploderade en stund efter uppskjutningen i Florida. Mer än två ton förnödenheter gick upp i rök.

Raketen SpaceX Falcon 9 var obemannad och uppskjutningen var ett rent rutinuppdrag, berättar den amerikanska rymdfartsmyndigheten Nasa.

På bilder från Cape Canaveral i Florida syns hur raketen exploderar i bitar två minuter och 19 sekunder efter uppskjutningen.

Tanken var att raketen skulle föra förnödenheter till rymdstationen ISS. Sammanlagt gick knappt 2 500 kilogram mat, reservdelar och andra förnödenheter upp i rök. Dessutom fanns en adapter ombord som var tänkt att användas vid framtida bemannade resor till rymdstationen.

För tillfället bor tre astronauter på rymdstationen. Före dagens misslyckade uppskjutning meddelade Nasa att det befintliga matförrådet räcker till och med oktober.

Nasa vet i nuläget inte exakt vad som orsakade explosionen. Preliminära analyser visar på problem med en av raketens motorer, sade Nasa under en presskonferens. Vädret var nästintill perfekt för en raketuppskjutning.

Tredje misslyckade försöket på ett år

SpaceX Falcon 9 har utvecklats av företaget SpaceX, som leds av miljardären och entreprenören Elon Musk. Företaget har ambitioner att transportera människor ut i rymden och till Mars.

USA anlitar privata företag sedan 2011 för att hålla ISS-projektet vid liv efter att Nasas egna rymdfärjor pensionerades.

Det senaste året har två liknande raketer med förnödenheter till ISS exploderat. I april i år misslyckades uppskjutningen av en rysk raket. I oktober förra året exploderade en raket från företaget Orbital Sciences Corp, sex sekunder efter start.

Diskussion om artikeln