Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel bordade Ship to Gaza

Från 2015
Uppdaterad 29.06.2015 10:35.
Ship to Gaza ingår i den internationella "Freedom Flotilla", nu på väg emot Gaza.
Bild: Yle/Lennart Berggren

Israelisk militär har bordat Ship to Gazas aktivistfartyg Marianne av Göteborg. Fartyget bordades tidigt på måndag morgon då det närmade sig Gaza.

Enligt den israeliska militären skedde bordningen utan våld. Enligt Ship to Gaza bordades fartyget på internationellt vatten. Ship to Gaza uppger på sin webbplats att fartyget befann sig 97 sjömil från kusten då den israeliska flottan bordade Marianne av Göteborg.

Fartyget med 18 personer, av vilka de flesta är svenskar, ombord eskorteras nu till den israeliska hamnen Ashdod.

Israeliska flottan uppger att de upprepade gånger bad fartyget att vända om. Då fartyget inte lydde bordades det av den israeliska flottan.

Enligt Ship to Gaza var fartyget lastat med medicinsk utrustning och solpaneler. Det är fjärde gången som Ship to Gaza-konvojen stoppas av israelisk militär.

Ship to Gaza uppger i ett pressmeddelande att man inte varit i kontakt med besättningen sedan tvåtiden på natten måndagen finsk tid.

Fyra fartyg i konvojen

Tre segelfartyg som hörde till samma konvoj som den omgjorda trålaren Marianne av Göteborg har vänt om och återvänt till sina ursprungshamnar.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har i ett uttalande berömt den israeliska flottans agerande och sagt att det bordade fartyget deltagit i en skenhelig protest som stöder Hamas. Han tillade att Israel handlat enligt internationell lag.

År 2010 dog nio personer ombord på ett turkiskt fartyg då israeliska trupper bordade det. Det ledde till att förhållandet mellan de tidigare allierade Turkiet och Israel svalnade märkbart

Bordningen har väckt en del kritik i Sverige. Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt kallade Israels handlande för typiskt för "arrogant ockupationsmakt".

Diskussion om artikeln