Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Vildsvinen i Östnyland blir fler

Från 2015
Uppdaterad 29.06.2015 09:15.
Vilande vildsvin.
Bild: Yle/Roger Källman

Vildsvinen är nu synnerligen aktiva i regionen Östnyland.

Den relativt nya vildsvinsstammen kan orsaka problem både i potatisåkrar, där djuren gärna gräver efter mat, och i svingårdar, där vildsvinens sjukdomar lätt kan sprida sig. Vildsvinspopulationen i regionen borde ses över, säger Bror Tallberg från Borgå jaktvårdsförening.

- Vildsvinen har bosatt sig på många håll i regionen - åtminstone i Borgå. De har siktats bland annat på Pellinge, på Vessö, på Emsalö och i Kerkko. Till och med i Hammars och invid Kungsporten har man siktat vildsvin. De har brett ut sig rätt kraftigt, så också från myndighetshåll har det nu kommit en anmodan om att stammen bör decimeras, säger Tallberg.

Halvera stammen

För ett år sedan talade man till och med om att halvera vildsvinsstammen - mycket på grund av rädsla för svinpest - men en så stark decimering klarar vi inte av, säger Tallberg.

Ännu finns inte svinpesten i Finland, men i Ryssland och i Estland finns den.

Många observationer

Enligt Tallberg tog vildsvinspopulationen ett stort steg framåt för cirka ett år sedan. Då kom det mycket observationer från olika håll. Nu är vegetationen däremot så hög, att de är svårare att upptäcka även om de finns.

- Det är i potatislanden man får syn på dem. Potatis är deras favoritmat och de plockar sina potatisar snyggt och prydligt. Det ser ut som om en maskin skulle ha plockat potatisarna. Lite kinkiga är de däremot. De brukar lämna sättpotatisen och far istället iväg med nypotatisen, konstaterar Bror Tallberg.

Att möta ett vildsvin är inte så dramatiskt menar Tallberg. De är inte farliga - förutom om de är skadskjutna. Också om de har ungar så brukar de hellre fly än fäkta.