Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Manliga friluftslekar: prova styrka mot häst

Från 2015
Uppdaterad 08.07.2015 07:18.
Manliga friluftslekar - Spela upp på Arenan

Mandomsprov i form av att prova sin styrka mot en häst, eller att klättra i takåsen, var allmänna förr i tiden. Det var inte så lätt att visa att man är en man!

En man drar i ett rep som är fast i en häst. Bilden är tagen 1930 i Sund, Åland.
Bild: Maximilian Stejskal 1930, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Prova styrka mot häst

Med händerna tar man tag om en stark skackelslå, käpp eller kavle som är fastgjord vid ett par hästskacklar. En annan person skall nu mana på hästen och få karlen dragen upp.

Ibland sätter man sig på en dikeskant med fötterna emot den andra kanten och ansiktet vänt mot vägen. Hästen står tvärs över vägen och är förspänd med repskaklar, vars andra ända går omkring livet på den som sitter. Det gäller nu att hålla emot av alla krafter.

Ett sätt att hålla sig kvar är att knycka till remmarna, då hästen skall spänna till. Den som sitter, segrar, ifall han kan hålla sig kvar en viss bestämd tid, i motsatt fall förlorar han. En viss Hafrén från Pockar i Lappträsk lär ha varit synnerligen skicklig.

En man hänger i sina ben från takåsen. Bilden är tagen 1937 i Korsnäs, Harrström.
Bild: Maximilian Stejskal 1937, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Tackla med benen på åsen

Man hoppade upp från golvet, grep tag i takåsen samt lyfte upp fötterna och slog dem omkring takåsen. I denna ställning skulle man nu antingen gå framåt eller bakåt, genom att flytta händerna och fötterna turvis. Stundom visade man sin skicklighet genom att släppa händernas tag och slänga med huvudet nedåt en liten stund.

Ur Maximilian Stejskals doktorsavhandling "Folklig idrott" från 1954.

Red.anm. Vi avråder er starkt att pröva dessa "lekar".

Manliga friluftslekar