Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Manliga friluftslekar: lyfta med tänderna

Från 2015
Manliga friluftslekar - Spela upp på Arenan

Att bevisa sin mandom och sin styrka genom att lyfta tunga saker med sina tänder var allmänt hos allmogen förr i tiden.

Det är vanligtvis när man befinner sig i trösklogen för att mäta säden, som man passar på och visar sin styrka i tänderna och nacken. Man skall lyfta säcken så högt man orkar.

Man kan också lyfta en säck med ärter, eller salt, en tunna strömming, en halv tunna mjöl eller havre. De som vill visa sig riktigt starka, brukar lyfta en halv tunna råg, vilket är tyngre än en halv tunna korn. Det motsvarar ungefär 60 kg.

En stark fiskare bar med tänderna en tunna strömming, som jämte tunna och lake vägde ungefär 50 kg, från fiskebåten i land i Borgå. I Ingå bar en karl en säck innehållande 7½ gamla kappar salt, en vägsträcka på en halv kilometer.

En man lyfter en stol vågrätt med sina bara tänder, samt en slägga med sin arm, samtidigt. Bilden är tagen 1931 i Närpes, Kalaks.
Bild: Maximilian Stejskal 1931, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Man brukar även ha ”kraftmätning” i att lyfta med tänderna något annat föremål, t.ex. en stol. Man skall bita i stolkarmen samt lyfta upp den i vågrätt läge. Vill man visa sig ännu starkare så lyfter man samtidigt, med undergrepp, en slägga från marken med en hand till rakt utåtläge.

Ur Maximilian Stejskals doktorsavhandling "Folklig idrott" från 1954.

Red.anm. Vi råder er att inte pröva de här lekarna själv.

Manliga friluftslekar