Manliga friluftslekar: Stå på hästryggen

Ett sätt att förr i tiden bevisa att man var en modig och stark karl var att man kunde stå på en hästrygg. Olika formers balanseringar var också allmänna. Här är några exempel.
Göra grisar
En person fattar tag med händerna om en stång, som är upplagd på lämpligt vis i manshöjd, på axlarna på två personer, takbjälken inne i en stuga eller liknade. Man skall nu lyfta upp fötterna bakåt och knäppa även dem om stången. Kroppen hänger nu med ryggsidan uppåt. Det gäller nu att lyfta upp kroppen och dunka ryggen mot stången samt återta förra ställningen.
Sko tuppen
Man skall sitta på en stång eller stör, som är lagd mellan två stöd, stolar bänkar, stubbar eller dylikt, 1 m från marken och 2-3 m från varandra. Benen skall vara raka och korslagda på stången, armarna lyftna utåt och det gäller att balansera med armarna, så att man hålls att sitta på stången.
Ibland håller man en käpp i händerna för att lättare hålla balansen. Det gäller att sitta längst på stören utan att falla ned.
Stå på hästryggen
Man brukar visa sitt mod och balans genom att stå på hästryggen även när den springer.
Gå på stången
Överallt på landet är det vanligt, att man går balansgång på en stång som är upplagd mellan två stöd. Då man går en hel stång utan att falla kallas det att ”tjäna bond." För att visa sin skicklighet brukar man under balansgången ta av sig rocken eller något annat plagg samt ånyo ta på sig den utan att falla ned.
Ur Maximilian Stejskals doktorsavhandling "Folklig idrott" från 1954.