Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Manliga friluftslekar: kyssar & yxor

Från 2015
Manliga friluftslekar - Spela upp på Arenan

När man förr i tiden skulle visa sin styrka så var det allmänt att lyfta olika föremål på ett eller annat sätt. Bland annat yxor och släggor användes ofta. Här är några exempel på sådana här "lekar".

En man lyfter en yxa. Bilden är tagen 1930 i Bromarf.
Bild: Maximilian Stejskal 1930, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Lyfta yxa

Med en hand griper man tag om en yxa så, att tre finger ligger under skaftet, tummen och lillfingret befinner sig ovanpå. Yxans bett är riktat framåt och får ej peka nedåt. Man skall nu lyfta upp yxan samt vrida den så, att den kommer i lodrät ställning med yxhuvudet uppåt.

En man leker leken "kyssa gudfar", där han lyfter en slägga med en arm och kysser släggan. Bilden är tagen 1930 i Bromarf.
Bild: Maximilian Stejskal 1930, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Kyssa gudfar

Man griper tag med ena handen om ett släggskaft, så att släggan hänger rakt nedåt och armen är utåtlyft med tummen upptill och riktad utåt. Det gäller nu att vrida släggan bakre vägen uppåt, så att den kommer i lodrät ställning med skaftet nedåt.

Sedan man intagit denna ställning, gäller det att böja armen, så att man med munnen kan vidröra slägghuvudet, dvs ”kyssa gudfar”. Därmed menar man, att man vill visa sig vänlig mot släggan, och att det skall råda fred och gott samarbete mellan den blivande smeden och släggan.

En man leker leken "pussa käppen", där han kysser ändan av en käpp som han håller i ena handen. Bilden är tagen 1938 i Närpes, Näsby.
Bild: Maximilian Stejskal 1938, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Pussa käppen

Man mäter av på en käpp ett så långt stycke som från armbågsvecket till fingerspetsarna. Sedan fattar man tag om käppen med högra handen så, att pekfingret kommer på den utmärkta punkten.

Det gäller nu att vrida käppen uppåt yttre vägen, samt utan att varken böja handloven eller armbågen, försöka kyssa den andra ändan av käppen. Det gällde att hava böjlig och mjuk hals samt goda nackmuskler för detta prov.

Ur Maximilian Stejskals doktorsavhandling "Folklig idrott" från 1954.

Manliga friluftslekar