Manliga friluftslekar: Kasta kärrhjul & lyfta smidesstäd

Förr i tiden var det viktigt att kunna visa sin styrka genom olika slags dåd. Några mer lekfulla sätt var att kasta kärrhjul och att lyfta smidesstäd.
Kasta kärrhjul
Man ställer sig mellan hjulen, fattar tag om axeln och lyfter upp kärrhjulen samt kastar dem över huvudet bakåt.
Man kan kasta kärrhjul på tvenne sätt. Det går lättare, om man får böja armarna och benen, då man lyfter kärrhjulen från axeln. Svårare är att med raka armar gunga kärrhjulen ett tag fram och tillbaka och sedan på raka armar kasta dem över huvudet.
Man kastar med två händer utom de riktigt starka som kastar med en arm. Vid fattningen kan ibland ena handen ha ett motgrepp, den andra ett frångrepp, stundom har båda händerna motgrepp, handflatorna är uppåtvända. Då man kastar med en hand, håller man i egen handlove.
Ett mera sällsynt sätt är att ”räta upp sig med kärrhjulet på nacken”. En kraftig person lägger sin nacke under en kärrhjulsaxel som är omlindad med något tygstycke el.dyl. Han skall nu resa sig och på samma gång lyfta kärrhjulen med nacken samt kasta dem bakåt. Här gäller det att vara försiktig, så icke kärrhjulen faller ned på ryggen.
Lyfta ett smidesstäd
Starka karlar visade sin styrka genom att lyfta upp till 20 lispunds (ca 160 kg) smidesstäden. Man brukar lyfta smidesstäden på raka armar så högt man kan.
I smeden Pihlmans smedja i Tessjö, Strömfors finnes ett stort städ. Det är icke mången, som orkar lyfta det från marken, men en gång lyfte en, till synes svag och klen karl, såväl städet som en därpå sittande gosse.
Ur Maximilian Stejskals doktorsavhandling "Folklig idrott" från 1954.