Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Lotta Storbacka: Jag hoppas ni tjejer aldrig skäms för vilka ni är

Från 2015
Uppdaterad 29.07.2015 12:33.
Lotta Storbacka är Lyssnarnas sommarpratare 2015
Bild: privat

Lotta Storbacka längtar efter att hennes generation får ta över. Det finns så mycket tolerans, visdom och potential bland ungdomar säger denna 17-åring, som är årets yngsta sommarpratare och som talar om feminism.

Lotta Storbacka från Vasa var endast 16 år när hon i våras deltog i tävlingen om att bli lyssnarnas sommarpratare. Lotta valdes tillsammans med Minna Leigh till lyssnarnas representant i Vegas sommarpratare 2015. Lotta som till vardags går i gymnasiet i Vasa övningsskola är stenhård feminist.

- Jag minns en sommarkväll förra året. Jag satt på tågstationen. Plötsligt såg jag ett gäng killar komma gående emot mig. Jag kunde se deras granskande blickar och höra deras busvisslingar och kände en klump växa i magen. När de hade passerat mig var jag otroligt lättad över att de inte hade gett sig på mig fysiskt. Men jag hade blivit rädd, förnedrad och framför allt hade jag förlorat makten över min egen kropp. Det här måste få ett slut.

Lotta Storbacka beskriver sig som en helt vanlig tonårsflicka. Hon är morgontrött, hon är pratsam, historieintresserad, blond, kort och finlandssvensk.

Jag anser det är dags för förändring nu. Jag orkar inte vänta längre.

- Och jag är kvinna. Oavsett vad jag är eller vad jag kan, är jag aldrig tillräckligt bra. Därför finns det ytterligare en sak jag är. Jag är feminist.

- Feminism innebär att man kämpar för ekonomisk, social och politisk jämställdhet mellan alla kön och icke-kön. Men det innebär också att man förstår att samhället inte är jämställt och att man försöker kämpa för att samhället ska bli det.

- Jag anser det är dags för förändring nu. Jag orkar inte vänta längre.

Kvinnors kroppar behandlas inte som mäns kroppar

När Lotta Storbacka pratar om feminism brukar hon få höra att Finland är ett jämställt land och att feministerna tar på sig en offerkofta.

- Finland är inte jämställt. Det märks i löner, våldtäkter och att det främst är kvinnor som drabbas av anorexi på grund av kroppsideal och komplex.

Jag har hatat min kropp så intensivt, gråtit i provrum, aldrig vågat gå med bikini på stranden.

Lotta minns sin första mens som hon fick mitt under en skoldag. Hon minns hur hon tyckte det var för pinsamt att gå till skolhälsovårdaren efter en binda. I stället proppade hon trosorna fulla med toalettpapper som skavde obekvämt resten av dagen.

- Varför? Mens är ju fantastiskt, ett tecken på att min kropp fungerar och mår bra. Ändå skämdes jag så otroligt mycket eftersom jag hade lärt mig att mens var något äckligt och något som man inte skulle prata om.

- Jag har i princip alltid haft komplex och skamkänslor över min kropp. Jag har hatat min kropp så intensivt, gråtit i provrum, aldrig vågat gå med bikini på stranden. Jag har önskat att jag var den perfekta kvinnan som samhället har skapat.

- Men vem är den perfekta kvinnan skapad för egentligen? Vems blick är det jag har försökt tillfredsställa? Svaret är den manliga blicken.

- Det spelar ingen roll ifall jag mår bra i min kropp. Så länge den är ett objekt för någon annans blick är det svårt att behålla makten över sin egen kropp.

Lotta Storbacka säger i sitt sommarprat att det inte handlar om att hata män och tycka synd om sig själv. Hon vill belysa ett rådande förtryck som drabbar alla kvinnor och som följer samma mönster oberoende om det handlar om kroppskomplex, löneskillnader eller våldtäktsstatistik.

Könsroller

- Ojämställdhet handlar om tankesätt och tankemönster som vi alla bär med oss och som gör att vi inte ser på män och kvinnor på samma sätt. Vi uppfostras att ha olika egenskaper och intressen, flickor ska vara duktiga, snälla och inte ta för mycket plats. Pojkarna däremot är tuffa starka, busiga och olydiga.

Det är inte mannen jag avskyr, det är den typiska mansrollen.

Lotta Storbacka talar om könsroller som leder till att ett kön är starkare än det andra. Då blir det svagare könet automatiskt sämre.

Samtidigt poängterar Lotta att de stereotypa könsrollerna också kan vara till förfång för män.

- Det är männen som begår de flesta våldsbrotten, det är männen som startar krig och konflikter. Det är ingen slump att männen har kortare medellivslängd.

- Flera av er har säkert känt att det är jobbigt att vara den som måste vara den fysiskt starka eller att ni inte får gråta.

- Det är inte mannen jag avskyr, det är den typiska mansrollen. Kom ihåg, vi feminister har också manliga förebilder och manliga kompisar.

- Jag har fått den del skit för min feminism. Jag har fått flera hatkonton på twitter, jag har fått hånfulla kommentarer och provokativa meddelanden på facebook.

- Det är ganska intressant, eftersom det enda jag gör är att kämpa för alla människors lika värde. Också män är feminister. Ändå finner många män det som otroligt provocerande att jag är feminist.

Unga tjejer måste stå på sig

Lotta Storbacka säger att det inte är lätt att vara ung kvinna i dagens samhälle. Vuxna har sagt till henne att hon är naiv och hjärntvättad och att hon kommer att ångra sina värderingar och skämmas över sig själv när hon blir äldre.

- Som ung tjej blir man ofta förminskad av vuxna. Våra intressen som selfies, instagrammande och mode tas inte på allvar och vi möts av fördomar att vi är korkade, lata och ytliga.

- Men trots allt vi utsätts för är vi tjejer ändå så himla starka och oslagbara. Jag längtar otroligt efter att vår generation får ta över. Det finns så mycket tolerans, visdom och potential bland oss ungdomar.

- Jag hoppas alla tjejer därute är medvetna om hur fantastiska ni är. Jag hoppas ni aldrig skäms för vilka ni är. Vi måste komma ihåg att backa upp varandra, att stötta varandra och att visa systerskap mot varandra. Vi måste sluta vända oss mot varandra och förakta varandra. Tillsammans är vi fantastiska.

- Det är okej att ta plats och att skryta lite med sig själv. Jag önskar jag hade lärt mig det tidigare.

- Vet ni vad; jag kan räkna upp hela Vasaätten, jag kan göra en perfekt eyeliner och jag är vald till lyssnarnas sommarpratare som 17 år gammal!

Den här musiken spelar Lotta Storbacka i sitt sommarprat:

Lotta Storbacka sommarpratar i Yle Radio Vega den 29 juli kl 10.05 och 18.03. Du kan också lyssna på henne på Yle Arenan.

Här hittar du listan på Vegas sommarpratare 2015

Mer om ämnet på Yle Arenan