Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Mårten Boström: Med en kniv mot halsen försöker man sig inte på mycket

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Mårten Boström är en av Vegas sommarpratare 2015
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Det var nära att världsmästaren i orientering, Mårten Boström, och hans fru blev dödade när de bodde på ön Zanzibar utanför Tanzania. Inbrottstjuvarna hotade Mårten med en stor kniv medan de plöjde genom hemmet i jakten på pengar.

Händelsen har gett paret nya livsvärden och insikter.

- Vi beslöt oss för att inte fly med vår rädsla. I framtiden kommer jag inte att bli skakad av livets små krångel.

Mårten Boström

Programmet är inte längre tillgängligt

Spring i benen sedan barnsben

Mårten Boström har vuxit upp i Kyrkslätt i en aktiv, idrottande familj. Alla barn, det vill säga Mårten och hans tre äldre syskon, har sysslat med orientering. Det betydde tävlingar nästan varje veckoslut och ett idrottsgymnasium efter grundskolan.

Efter studentskrivningarna 2002 och värnplikten började Mårten snegla utomlands.

- Jag kände att min idrottsliga karriär som orienterare och långdistanslöpare var i motvind. Jag hade vunnit en del medaljer, men hade inte ekonomiska möjligheter att helhjärtat satsa på min idrott.

- I Finland kändes det också att utbildning prioriterades för högt och förhindrade den hundraprocentiga idrottssatsning jag ville göra.

2005 flyttade Mårten Boström till Flagstaff, Arizona i USA för att med hjälp av ett idrottsstipendium kunna göra det han mest av allt njöt av, löpträning.

Svårt att rota sig

Vid sidan av träningar på hög höjd, långdistanslöpning och terränglopp studerade Mårten vid Northern Arizona University och fick en kandidatexamen i geoinformatik. I dag är han doktorand vid Helsingfors universitet.

Efter åren i USA har Mårten upplevt att han har svårt att rota sig i Finland. I synnerhet under vinterhalvåret vill han som flyttfåglarna bege sig till varmare klimat där träningsförhållandena för löpning är bättre.

Det var därför nästan en lottovinst att han efter avlagd magisterexamen i geoinformatik fick ett jobberbjudande i Zanzibar, ett örike utanför Tanzanias kust.

Mårten Boström flyttade till Zanzibar år 2010 och ett halvt år senare flyttade också hans fru dit.

I sitt sommarprat berättar Mårten om hur det är att jobba i ett korrumperat och fattigt land och om osynliga murar som stoppar goda projekt och utveckling.

Han berättar också om löprundor i extrem hetta och träningsmängder på drygt 200 kilometer i veckan.

Mordhotad i sitt hem

Den händelse som Mårten aldrig kommer att glömma är natten när ett gäng inbrottstjuvar bröt sig in i huset i Zanzibar.

- De stora välståndsklyftorna och vårt ståtliga vita hus var säkert orsaken till det vi blev utsatta för.

När Mårten berättar om inbrottet märks det i sommarpratet hur dramatiskt det var och hur nära det var att Mårten och hans fru skulle ha blivit dödade.

Mårten berättar hur han väcktes abrupt av oljud, bländande ficklampor och att han lindades in i ett lakan. Han fick en machete, det vill säga en stor kniv mot sin hals och tjuvarna krävde att få veta var pengarna fanns.

Det värsta var att det inte fanns just några pengar i huset.

Frun släpades runt huset för att visa var värdeföremålen var och Mårten kände sig maktlös.

- Jag var rädd att hon skulle tas som gisslan eftersom tjuvarna verkade missnöjda med sin fångst.

I framtiden kommer jag inte att bli skakad av livets små krångel.

Till slut kom frun tillbaka till sovrummet och efter det var plundringen över och det blev tyst i huset.

- Vi kunde bestämt oss för att flytta hem till Finland direkt efter vår ödesnatt, men efter ett tag bestämde vi oss att vi inte skulle fly vår rädsla utan resa oss med nya livsvärden.

Löpträning i savanner, skogar och fjäll

Som elitidrottare har jag missat många jobberbjudanden

Mårten Boströms sommarprat genomsyras av vackra vyer som för oss över Afrikas savanner, höga fjäll där midnattssolen aldrig går ner och slutligen orienteringsbanan runt centrala Sotkamo sommaren 2013 där Mårten vinner VM-guld i orientering.

Vägen till guldmedalj kantas också av motgångar i maratonlopp och en krånglande hälsena.

Vägval

- Som elitidrottare har jag missat många jobberbjudanden och kommer att börja förtjäna ihop min pension många år efter de flesta av mina jämnåriga, säger 33-årige Mårten Boström

- Jag värderar mina upplevelser i de olika kulturer och omgivningar jag vistats i mycket högre än saldot på mitt konto. Mina vägval har inte alltid varit de mest självklara.

- Men när det är dags att utöva ett riktigt yrke kan jag från min bakgrund som idrottare ta med mig rutinen att sätta upp en plan, jobba målmedvetet och uppnå mål.

- För de som inte haft chansen att pröva sina vingar som toppidrottare kan jag trösta er med att man väl kan sätta upp mål också i sin vardag. Redan det att man fantiserar var man vill se sig själv om fem år är ett bra verktyg.

För tillfället bor Mårten i Stockholm och stortrivs när han löper i nya, okända skogar.

- Det sägs att om man flyttar ofta förlorar man sina rötter och har svårt att fästa sig vid personer och platser. Jag är glad över att min fru delar min entusiasm i att upptäcka nytt. Tidvis har vi varit längre tider ifrån varandra, men varje återförening belönar oss med dubbel uppskattning av det vi har. Varandra.

Den här musiken spelar Mårten i sitt sommarprat:

Mårten Boström sommarpratar i Radio Vega den 31 juli kl 10.05 0ch 18.03.
Du kan också lyssna på honom på Yle Arenan.

Här hittar du listan på alla Vegas sommarpratare 2015.

Mer om ämnet på Yle Arenan