Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Peter Vesterbacka: Ta in hundratusen utländska studerande

Från 2015
Uppdaterad 03.08.2015 09:19.
Peter Vesterbacka är en av Vegas sommarpratare 2015
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

För att få fart på Finlands ekonomi borde vi satsa på mera entreprenörskap, flera tillväxtföretag och flera utländska studerande. Det här är vägen till utveckling, anser företagare Peter Vesterbacka.

Peter Vesterbacka

Programmet är inte längre tillgängligt

- I Finland är vi väldigt dåliga på att hävda oss. Om någon konstaterar att Finland är världens bästa land att bo i, är det genast någon i Finland som kollar att ”hej, de har räknat fel. egentligen är vi bara nästbäst”.

- Men vi är ju väldigt bra på utbildning. Alla människor känner till att Finland har världens bästa utbildning. Det här är något vi borde satsa mera på!

Peter Vesterbacka är kanske mest känd från spelföretaget Rovio Entertainment, men är också en av eldsjälarna bakom uppstartsmässan Slush, där nystartade företag söker finansiering det vill säga investerare, men också eventuella medarbetare. I sitt sommarprat berättar Peter om sig själv, men också om Finlands möjligheter att utvecklas och bli Eurasiens huvudstad.

Björneborgare som alltid älskat att spela

Peter Vesterbacka har vuxit upp i Björneborg, där han gick i svensk skola.

- Jag blev från början van att vara en väldigt liten minoritet och lite annorlunda. Jag tror vi var bara åtta på klassen i gymnasiet i Björneborgs svenska samskola och jag var den enda som läste franska.

- Jag började tidigt spela innebandy, en sport som jag har fortsatt med.

Peter blev också tidigt intresserad av teknik och datorer. Peters pappa jobbade på Rosenlew, på det som då kallades adb-avdelningen. De första datorerna av märket Commodore kom i början av 1980-talet och Peter fick rätt tidigt en Commodore 64.

- Jag gjorde lite programmeringar, men i första hand blev jag intresserad av spelen. Jag spelade massor.

- Med tanke på min yrkeskarriär så var det här bra. Det var alltså inte helt bortkastad tid.

Jobb utomlands

Efter gymnasiet började Peter studera på Hanken i Åbo. De första två åren studerade Peter i rasande takt eftersom hans mål vara att bli snabbt klar med studierna. Innan studierna var slutförda, fick Peter ett sommarjobb som sedan gjorde att han avbröt sina studier.

Peter fick nämligen chansen att resa till Kalifornien i USA. Det här var sommaren 1991. Där träffade han sin arbetsgivares grundare, David Packard och William Hewlett.

- De två grundade företaget HP i ett garage 1939. Företaget var, kan man säga, det startup-företag som lade grunden för Silicon Valley. Det var otroligt intressant att få träffa de här männen.

- När jag presenterade mig som Peter från Finland, avbröt Dave Packard mig och sa ”Finland, ni var det land som betalade ert krigsskadestånd och era skulder”. Det var första gången jag stötte på någon utanför Finland som kände till vad vårt land var känt för bland äldre generationer.

Småningom blev Peter anställd av företaget och jobbade med försäljning.

- Försäljningsarbetet är väldigt underskattat. I Finland tror vi att vi gör så bra produkter att de säljer av sig själva. Tyvärr är det inte riktigt så, eftersom väldigt många andra också gör bra saker.

Peter talar varmt om sin tid som anställd. Han var mestadels på resande fot och kunde konstatera att Finland hade intressanta lösningar och att människorna var de bästa resurserna oberoende av arbetsuppgifter och land. Det var också under den här tiden som den mobila explosionen började.

- Överallt märkte jag att vi har en bra utbildning och att vi klarar oss bra i konkurrensen.

Spelvärlden och Slush

I början av 2000-talet ordnades en tävling om bästa mobila spel. Tävlingen vanns av några unga killar som småningom lade grunden för företaget Rovio. En av de unga männen heter Niklas Hed, vars stora hobby var att spela och göra spel.

- Efter 51 spel och sex år kom spel nummer 52, Angry Birds. Där ser man igen, man ska göra det man tycker om och tror på.

År 2007 föreläste Peter Vesterbacka om entreprenörskap och startups, det vill säga tillväxtföretag. Hans publik bestod av 600 studerande vid Aalto universitet.

- Jag sa att det inte är de stora dinosaurierna som kommer fram med de mest innovativa idéerna. Det är i allmänhet mindre, nyare företag.

- Efteråt frågade jag hur många som planerade starta ett eget företag. Av 600 var det bara tre händer som lyftes.

- Det här är en katastrof, tänkte jag. Inte kan väl alla tro att de ska få statlig anställning eller jobb på något stort bolag.

Peter började tillsammans med några andra företagare planera ett uppstartsevenemang och det var så Slush kom till. Året var 2008.

Till den första uppstartsmässan kom 300 människor. I fjol (2014) besöktes mässan av nästan 15 000 personer.

- Vi ville förändra kulturen och inställningen till entreprenörskap. För två år sedan föreläste jag igen om företagande och när jag var klar ställde jag samma fråga som 2007, hur många planerar att starta eget. Nu for över hälften av händerna upp. I dag har nästan alla studerande egna start up-idéer.

- Jag tror vi kommer att få fart på Finlands ekonomi tack vare start ups och företagsamhet.

Peter Vesterbacka har nu också varit med om att arrangera en uppstartsmässa i Tokyo i Japan.

Satsa på vår utbildning, ta in utländska studerande.

Peter Vesterbacka tror alltså starkt på företagsamhet. Han är frustrerad över att det inte satsas tillräckligt i vårt land.

- Det är ett underligt ”pynjande”, vi håller på med väldigt små saker och inget händer.

- Jag har följt med det här en tid, samtidigt som jag under mina resor hör hur alla människor verkar känna till att Finland har världens bästa utbildning. Våra framgångar inom mobiltelefoni verkar vara bortglömda, men alla känner till att vi har bra skolor.

- Utlänningar är intresserade och skulle gärna investera i Finland. De vill veta om vi har nya företag på gång.

För att få fart på utvecklingen och Finlands ekonomi föreslår Peter Vesterbacka att Finland tar in fler utländska studerande.

- Varför inte ta in hundratusen studerande. Det är bara att ta in mera pengar för personal och utrymmen.

Peter tycker det är helt fel att diskutera vem som ska betala de utländska studerandenas utbildning. Han hänvisar bland annat till Kina.

- Där har det diskuterats att skicka en halv miljon kinesiska studerande utomlands, bland annat till USA . Kineserna är bra på teori, men behöver lära sig kreativitet. För det här är Kina berett att betala.

- Om vi ännu vågar lita på att vi har världens bästa utbildning så… varför inte ta in hundratusen utländska studerande redan 2017, när Finland fyller 100 år.

- Tänk lite större, förstå volymen, våga göra lite större grejer. Att ta in hundratusen studerande leder onekligen till ekonomisk tillväxt och fart på Finland.

- Vi har dessutom ett helt överlägset fint geografiskt läge. Vi är i princip Eurasiens huvudstad och har 93 nationer och 4,6 miljarder människor som vår hemmamarknad.

Sommar i slutet av 1980-talet och nu

Peter har inte alltid jobbat med spel eller entreprenörskap. Sommaren efter studentskrivningarna, det vill säga innan Peter ryckte in till Nylands brigad i Ekenäs, planterade han kål i Normark.

- Jag sökte jobb via arbetskraftsbyrån och blev väldigt förvånad när personalen där sade att det ”bara är att anmäla sig arbetslös så får man understöd”.

- Siisti, är det så enkelt att få pengar utan att göra något, tänkte jag då, men sedan hittade de ett jobb till mig.

- Jag minns att det var en de varmaste somrarna och jag cyklade varje dag till och från jobbet. Det var mellan tio och femton kilometer i en riktning. Sedan planterade jag kål hela dagen.

- Konditionen var god när jag började på Drakan, vilket gjorde att det gick helt bra att springa och dra kabel i skogen. Vi sprang så vi spydde, men efteråt är det helt roliga minnen.

På tal om sommar. Peter Vesterbacka som numera bor i Esbo har fru och två barn. Dottern rider och sonen spelar fotboll. En stor del av sommaren ägnas därför åt fotboll och ridsport.

Sommar är också festivalernas tid. Peter brukar besöka bland annat Pori Jazz i forna hemstaden Björneborg.

- Staden förändras, blir väldigt internationell.

- Det som är väldigt viktigt att vi håller Finland öppet. Sommaren är en bra tid för detta.

Bland annat den här musiken spelar Peter Vesterbacka i sitt sommarprat:

Peter Vesterbacka sommarpratar i Yle Radio Vega den 3 augusti kl 10.05 och 18.03. Hans sommarprat finns också på Yle Arenan.

Här hittar du listan på Vegas sommarpratare 2015.

Mer om ämnet på Yle Arenan