Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sommarvärmen kom: "Bättre kan det inte bli!"

Från 2015
Uppdaterad 29.06.2015 19:48.
Skeppsbron i Lovisa.
Bildtext Många gäster njöt av eftermiddagssolen.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Måndagen bjöd på strålande solsken, blå himmel och en behaglig värme. På Skeppsbron i Lovisa njöt gästerna i fulla drag. Äntligen är sommaren här!

Måndagen kändes antagligen som den första riktiga sommardagen, allra minst för semesterfirare. Sommaren fick ett nytt värmerekord på hela 25, 2 grader och solstrålarna värmde också behagligt i hela Östnyland.

Vid skeppsbron i Lovisa hade många människor parkerat sig för att njuta av eftermiddagens blå himmel. Parkeringsplatsen var full av bilar och solen värmde så att reportern innerligt önskade att hon klätt sig i svalare kläder.

Peter Elg hade kommit till skeppsbron för att dricka en kopp kaffe. Han hade ingenting gott att säga om vädret hittills.

– Alldeles för jävligt. Man har inte kunnat göra någonting ute och dessutom har man varit tvungen att ha varma kläder på sig.

Högst på hans önskelista står värme. Det ska vara varmt i havet och varmt också i skuggan, så att man inte behöver sitta i solen. En temperatur mellan 23 och 25 grader är optimal enligt honom.

– Sen ska det inte blåsa. Nu har det blåst hela tiden, och det är speciellt störande om man har båt.

Elg hoppas på en fortsatt solig och varm sommar, så att han kan vara ute och njuta av sol, hav och båtliv. Dessutom hör kräftor och kafébesök sommaren till.

I Lovisa händer det inte så mycket, så om det ordnas något evenemang är det roligt att träffa bekanta. Small ships race är till exempel ett sådant tillfälle, säger Elg.

– Att gå omkring på torget är också trevligt. Torget i Lovisa är ett av Finlands vackraste torg.

Peter Elg tycker att husen kring torget är vackra. Torget i Borgå är däremot inte alls lika fint på grund av de fula husen.

Sol lockar kunder

Vädret är någonting ingen kan påverka men trots det kan vädret avgöra om semestern blir en skön eller mindre skön upplevelse.

Måsar på Skeppsbron.
Bildtext Också måsarna njöt av värmen.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

För företagarna är vädret rentav livsviktigt och en regnig sommar märks tydligt i säsongens resultat. Men en mycket varm sommar är heller inte att föredra, säger Monika Grönqvist-Neuvonen på öl- och vinboden Ölvin.

– Om det under längre tider är varmare än trettio grader orkar folk inte röra på sig. Det ska vara cirka 23 grader varmt för att vi ska ha så många kunder som möjligt.

Hon konstaterar att sommarkommersen beror på vädret, och vid regn håller sig kunderna inomhus. Sol och värme får däremot folk att vilja sitta ute på terrassen och njuta.

Ölvin i Lovisa.
Bildtext På veckosluten är uteserveringen full av gäster.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Antalet kunder är också ganska lätt att förutspå, eftersom det går i ett tydligt mönster. Mellan 13 och 16 är kommersen livlig för att sedan minska lite. Efter 18 fylls terrassen igen av semesterfirare.

På måndagseftermiddagen var Ölvins terrass ungefär halvfull och antalet kunder under dagen har varit betydligt fler än under föregående vecka. På veckosluten är terrassen så gott som hela tiden full.

– Öl och sangria dricker folk mest. Sangrian är ett hemligt recept.

Också en del utländska turister hittar hit, vi har svenskar, tyskar, norrmän och engelsmän, säger Grönqvist-Neuvonen.

Mer värme önskas

Yngre Kronvall njuter av en öl på Ölvins terrass. Också han tycker att vädret varit riktigt dåligt hittills, dagens värme faller honom mer i smaken.

– Helst ska det vara riktigt varmt, varmare än så här. Över trettio grader.

På sommaren vill han göra så lite som möjligt och helst njuter han av värmen på någon terrass i stan.

Liv i gästhamnen

Också aktiviteten i gästhamnen i Lovisa har kommit i gång. De flesta av båtplatserna är upptagna och båtfolket passar på att njuta av en bit mat och en sval dryck i skuggan.

På Café Saltbodan sitter kunderna och avnjuter en bulle med en kopp kaffe. Mikael Nordenswan arbetar på caféet och han berättar det dåliga vädret har märkts mycket bra i antalet kunder.

– Det är mycket mera kunder i dag när det är fint väder, fastän det är en vardag.

Han jobbade också på caféet under förra sommaren och har lärt sig att vädret spelar en avgörande roll.

Vädret kan inte bli bättre

Mari och Jari Ollas sitter på caféets uteservering och dricker eftermiddagskaffe. De tycker att dagens väder är underbart, bättre kan det inte bli med strålande sol och blå himmel.

– Vår semester börjar nästa vecka, då ska vi vara på stugan.

Försommarens väder har inte precis varit någonting att skryta med, även om vi haft ett par fina dagar, säger de.

Jari och Mari Ollas.
Bildtext Jari och Mari Ollas tyckte att vädret inte kan bli bättre.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Paret bor i Kungsböle och rekommenderar varmt evenemanget Vanhan ajan päivät. Det är ett byaevenemang som går av stapeln i slutet av augusti. Då kan man titta på gamla traktorer och jordbruksredskap och bekanta sig med livet på landet förr i tiden.

– Skeppsbron är förstås ett trevligt ställe men jag vill gärna lyfta fram det som händer i byarna häromkring, säger Jari Ollas.

Uppehåll att vänta

Under resten av veckan kommer det mestadels att vara uppehåll i regionen. Temperaturen ligger mellan 20 och 25 grader.

Speciellt på fredagen utlovas värme och sol.