Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fullt upp för bilmekaniker under Suviseurat

Från 2015
Uppdaterad 30.06.2015 09:19.
Eddie Österåker och Leif Bäckström inspekterar en bil.
Bildtext Eddie Österåker och Leif Bäckström inspekterar en bil.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Matbutiken i Sundom har inte märkt av gammellaestadianernas möte i någon större utsträckning, men bensinförsäljningen har gått uppåt. För bilmekaniker Eddie Österåker och Leif Bäckström har det däremot varit en arbetsfylld helg.

Efter månader av förberedelser har nedmonteringen av staden på Söderfjärden påbörjats. Sommarmötet är över för denna gång och de vita husbilarna och husvagnarna har rullat ut, eller dragits bort från åkrarna.

En som får andas ut efter ett arbetsamt veckoslut är Leif Bäckström på Sundom bil-el. Helgen har inneburit otaliga timmar av arbete och dejourering vid telefonen.

- Vi har haft tillräckligt med jobb och var förberedda på det också. Fredagen var absolut livligaste dagen. Förutom att det inte är det lättaste att få tag på reservdelar under helgen så har det gått riktigt bra, säger Bäckström.

Bland de problem mekanikerna fick ta itu med fanns söndriga kopplingar, avslitna generatorremmar och bakhjul som skar fast. En del bilar fick stå över natten i väntan på delar och reparation.

- På lördag hade jag en snabbutryckning till Seinäjoki för att hämta reservdelar. Visst har arbetsdagarna blivit längre än vanligt, men det är klart vi ska finnas till om någon behöver hjälp, säger Bäckström.

Gummistövlar gick åt

I matbutiken i Sundom står köpmannen Tomas Träskelin och radar varor i hyllorna. Här har gammellaestadianernas sommarmöte inte märkts av på samma sätt som för bilverkstaden.

Å andra sidan var med dämpade förhoppningar om ökande försäljningssiffror som Träskelin inväntade Suviseurat.

- Tyvärr har det varit ganska lungt här i butiken. Men vi visste på förhand att det troligen inte kommer att märkas i livsmedelsförsäljningen. En liten topp ser vi med bensinförsäljningen och vi var förberedda på extra påfyllning, men det behövdes inte, säger Träskelin.

Också på Citymarket i Vasa centrum är situationen den samma som vid affären i Sundom.

- Livsmedelsförsäljningen har inte påverkats av sommarmötet. Siffrorna är i stort sett samma som annars. Men vi har sålt väldigt stora mängder gummistövlar under veckoslutet, säger köpman Markku Jussila.

Längs riksåttan norrut ligger Prismas affär och där pekar försäljningssiffrorna aningen uppåt för både livsmedel jämfört med samma vecka förra året. Också här har gummistövlarna gått åt bra.

- Från och med mitten av förra veckan fram till måndag har vi märkt att det rör sig mera folk häromkring. Jämfört med samma vecka förra året är försäljningen bättre så Suviseurat har haft en positiv inverkan på kommersen, säger Prismas köpman Markku Aspfors.