Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Vi går inte ur eurozonen"

Från 2015
Uppdaterad 30.06.2015 07:41.
Demonstranter utanför parlamentsbyggnaden i centrala Aten, Grekland.
Bildtext Demonstranter demonstrerar för ett nej i folkomröstningen utanför parlamentsbyggnaden i centrala Aten, Grekland.
Bild: EPA/FOTIS PLEGAS G.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras räknar med att Grekland kan stanna kvar i eurozonen också om grekerna röstar nej på söndag. Daily Telegraph rapporterar att Grekland kan komma att driva sin sak i EU-domstolen.

Idag, tisdag, borde Grekland betala en lånerat på 1,6 miljarder euro till Internationella Valutafonden. Både Reuters och Wall Street Journal har rapporterat, med hänvisning till anonyma grekiska regeringskällor, att den betalningen kommer att utebli.

I en tv-intervju på måndag kväll lät premiärminister Alexis Tsipras förstå att Grekland kan komma att betala låneraten om man skulle få en förlängning eller ett snabbt nytt avtal med långivarna. Långivarna har signalerat att det inte kommer att ske.

Alexis Tsipras
Bildtext Premiärminister Alexis Tsipras ber folket rösta nej.
Bild: EPA/YANNIS KOLESIDIS

Tsipras avgår om det blir ja

I tv-intervjun uppmanade Tsipras åter igen grekerna att rösta nej i söndagens folkomröstning till långivarnas senaste bud om ett nytt nödprogram. På måndagen sade en lång rad EU-ledare att ett nej skulle tvinga Grekland ut ur euron. Tsipras räknar ändå med att Grekland kan stanna kvar i eurozonen. Enligt honom blir ett utträde för dyrt för euroområdet.

Tsipras tror att ett nej i folkomröstningen ger regeringen ett starkare mandat att förhandla fram ett bättre avtal.

Tsipras sade också att han kommer att respektera resultatet av folkomröstningen, men att han inte kommer att leda en regering som tvingas åtstrama i all evighet.

- Om det grekiska folket vill ha en förnedrad premiärminister så finns det många sådana att ta av, men jag är inte den mannen, sade Tsipras. Med andra ord kommer han att avgå om väljarna röstar ja till nödprogrammet på söndag.

Kan Grexit bli en domstolsfråga?

The Daily Telegraph har intervjuat Greklands finansminister Yanis Varoufakis som hotar med att dra EU-institutionerna inför EU-domstolen. Bland annat för att stoppa "Grexit", det vill säga att Grekland tvingas ut ur eurozonen.

- Vi kommer att söka ett domstolsföreläggande från EU-domstolen, sade Varoufakis till Daily Telegraph. EU-fördragen ger inget stöd för ett utträde ur euron och vi kommer inte att acceptera det. Vårt medlemskap är inte förhandlingsbart.

Tidningen har också talat med anonyma grekiska myndigheter som säger att Grekland kan komma att stämma Europeiska Centralbanken för att den fryste sina nödlån till Grekland.

Greklands finansminister Yanis Varoufakis.
Bildtext Finansminister Yanis Varoufakis hotar EU med domstol.
Bild: Julien Warnand / EPA

Greker demonstrerade till stöd för sin regering

Uppskattningsvis 20 000 greker demonstrerade i centrum av Aten på måndag kväll till stöd för sin regering och för ett nej i söndagens folkomröstning.

Många demonstranter bar på plakat med texten "Långivarna äger inte våra liv".

- För mig är det här krig, sade demonstranten Angeliki. Vi är belägrade och vi måste kämpa mot den här belägringen - som ett land och en demokrati.

Också de som kommer att rösta ja till långivarnas bud på söndag planerar demonstrationer under veckan.

demonstration i Aten
Bild: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Diskussion om artikeln