Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Donald Trump fick sparken av tv-kanaler

Från 2015
Uppdaterad 30.06.2015 07:36.
Affärsmannen och miljardären Donald Trump ger sig in i kampen om republikanernas presidentkandidatur i USA.
Bildtext Donald Trump.
Bild: EPA/JUSTIN LANE

Donald Trump, som kandiderar för att bli republikanernas presidentkandidat, är i blåsväder. Trump uttalade sig för ett par veckor sedan rasistiskt om mexikanska immigranter och på måndagen meddelade TV-kanalen NBC att man gett den excentriske miljardären sparken.

Donald Trump fick smaka på sin egen medicin. Hans slagord i tv-serien The Apprentice var nämligen ”You’re fired” – ”Du är avskedad”.

Roten till uppståndelsen var Trumps karakterisering av mexikanska immigranter då han lanserade sin presidentkandidatur.

- De tar med sig droger. De för med sig kriminalitet. De är våldtäktsmän. Och några är antagligen goda människor, sade han.

Möttes av demonstrationer

Sedan dess har Trump fått utstå frän kritik och då han deltog i ett kampanjmöte i Chicago möttes han av demonstranter.

Till slut fick NBC och den spanskspråkiga tv-kanalen Univision nog. De meddelade på måndagen att de varken kommer att sända Miss USA-tävlingen, som Trump äger rättigheterna till, eller tv-serien The Apprentice i fortsättningen.

Trumps replik till tv-kanalerna var föga överraskande och han vägrade att göra avkall från sin ståndpunkt.

- Jag kommer att stämma dem. Jag klarar mig bra i rättegångar. Man kan inte acceptera illegal invandring. Vi har ingen nation om vi accepterar det. Vi måste stärka våra gränser, sade han.

Genanta uttalanden

För det republikanska partiet är Trumps uttalanden genanta. De spansktalande är den snabbast växande befolkningsgruppen i USA och merparten av dem har i de senaste presidentvalen röstat på demokraterna.

Av de republikanska toppkandidaterna har Jeb Bush och Marco Rubio jobbat hårt för att få en del av dem att byta läger, men Trumps kommentarer drar ett löjes skimmer över hela partiet.

Donald Trump anses allmänt vara en högoddsare i primärvalet men den senaste opinionsundersökningen i delstaten New Hampshire visar att han är nästpopulärast bland republikanerna.

New Hampshire är tvåa i ordningen att arrangera primärval i USA och resultatet i delstaten anses allmänt ge en fingervisning över vilka kandidater kan hävda sig i fortsättningen.

Diskussion om artikeln