Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska militärflyg sköt facklor mot svenska plan

Från 2015
Uppdaterad 30.06.2015 12:20.
Suchoj su-27 jaktplan
Bildtext Ryskt Suchoj su-27 jaktplan. Arkivbild.
Bild: Piotor Polak / EPA

Sveriges överbefälhavare Sverker Göranson berättar om allt aggressivare ryska militärflyg. Enligt Expressen har ryska militärflyg flera gånger avfyrat facklor mot svenska plan.

Under ett försvarspolitiskt seminarium i Almedalen berättade ÖB Sverker Göranson om hur ryska militärplan har agerat mot svenskt flyg över Östersjön. Den ryska militära aktiviteten har ökat påtagligt i Östersjöområdet på senare tid. Ryssland har genomfört stora militära övningar i närheten av gränsen, som svenska Jas-plan har gått upp och bevakat.

– Man har brutit flygformationer för oss, man har satt in motmedel när man flyger så här så att det nästan studsar i plåten för oss, berättade Göranson i Almedalen.

I samband med seminariet visades bland annat en bild på ett ryskt jaktplan som vände bara ett tiotal meter från ett svenskt spionplan i internationellt luftrum förra året.

Pressekreteraren för svenska Försvarsmakten, Jesper Tengroth har bekräftat både för Expressen och Dagens Nyheter att "motmedlen" varit så kallade facklor som ryska stridsplan har avfyrat mot svenskt flyg flera gånger. Facklor används för att avleda värmesökande robotar.

Göranson anser att den ökade aktiviteten från ryskt håll "definitivt är sanktionerad från högsta ort".

"Sensationellt och bortom all rim och reson"

Enligt Carl Bergqvist, försvarspolitisk bloggare och krönikör på Expressen anser att de här uppgifterna är häpnadsväckande.

– Som jag har förstått det så har ryska flygplan skjutit i väg motmedel, som riskerat att träffa svenska flygplan, säger Bergqvist. Jag vet inte vilka motmedel som avses, men är det facklor mot värmesökande robotar kan de orsaka stora skador på andra flygplan om de till exempel sugs in i en motor.

Bergqvist anser att det ryska agerandet är sensationellt och bortom all rim och reson. Enligt honom skulle en svensk pilot bli av med tjänsten om han agerade så.

"Vi ska inte uppfattas som att vi viker undan"

Enligt ÖB Sverker Göranson har händelserna lett till diskussioner om hur Sverige borde agera.

– Det har tvingat oss att gå tillbaka till kammaren och fundera på om vi ska ändra på vårt beteende för att ligga på säkra marginaler, säger Göranson, enligt Expressen. Men samtidigt är det en balansgång för vi ska inte uppfattas som att vi viker undan, säger han

Diskussion om artikeln