Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Föräldrar kräver sanering av Rummelbackens daghem

Från 2015
Uppdaterad 30.06.2015 15:47.
Overaller i dagistambur.
Bildtext Yle/Marie Söderman
Bild: Yle/Marie Söderman

Föräldrar till barn i Rummelbackens daghem i Nykarleby kräver åter att byggnaden totalrenoveras. Men staden går istället in med tillfälliga lösningar.

I en skrivelse till stadsstyrelsen önskar 35 föräldrar och anställda att Rummelbackens daghem saneras sen en konditionsgranskning visat på uppenbara brister. Huset har vattenskador, ventilationen är bristfällig, husgrunden har sprickor och golven borde även saneras.

- Det är våra barns hälsa det handlar om, de har rätt att vistas i en sund miljö, säger Pia-Maria Isaksson som författat skrivelsen.

Det är andra gången som föräldrarna reagerar. I april 2014 lämnade föräldrarna också in en skrivelse angående samma problem. Då vidtogs inga åtgärder

Vissa brister åtgärdas

I sommar kommer staden att årgärda de mest akuta problemen.

- Vi har satt in luftrenare och ska åtgärda de väggar där det konstaterats mikrober och komplettera ventilationen. Med de här åtgärderna kan byggnaden användas till det blir dags för renovering, säger stadsingenjör Peter Sjöblom.

I betongplattan har det konstaterats finnas gaser, men i det här skedet kan den befintliga golvmattan ligga kvar.

- Luftkvaliteten är relativt god. Rummelbacken behöver renoveras och jag hoppas att man snart kan inleda planeringen. Men staden har många fastigheter som måste åtgärdas så Rummelbacken har fått vänta, säger Sjöblom.

Känner sig inte trygga

Men föräldrarna känner sig inte trygga med de här åtgärderna.

- Det känns kortsiktigt. När dyker nästa problem upp? Det finns en lång lista med fel som borde åtgärdas, säger Isaksson.

Visste inte om alla brister

När Pia-Maria Isaksson fick vetskap om resultatet av konditonsgranskning hade hon redan hunnit ansöka om dagvårdsplats till sin son. Sonen har svår allergi och nu känns det mycket otryggt.

- Hade vi vetat om att fastigheten var i så dåligt skick så hade vi sökt en annan dagvårdsplats. Men det här var ny information för oss, säger Isaksson.

Nu hoppas föräldrarna på en ny konditionsgranskning till hösten efter att reparationerna utförts.

- I annat fall hoppas jag att staden hjälper till att hitta en nya dagvårdsplats åt mitt barn, säger Isaksson.