Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

EU kan ge pengar till planeringen av Centrumslingan

Från 2015
Centrumslingan som den planeras.
Bildtext Centrumslingan skulle ha stationer i Böle, Tölö, Hagnäs och Centralstationen.
Bild: Helsingfors stad

Finland kan få EU-stöd för planeringen av bland annat Centrumslingan.

Europeiska kommissionen föreslog i måndags att man ska dela ut över 13 miljarder euro till olika trafikprojekt.

Finland skulle bland annat få 16,3 miljoner euro för planeringen av olika banprojekt i Helsingfors. Det största av dem är Centrumslingan, det vill säga den planerade tågbanan under Helsingfors centrum.

Senaste kalkyler visar att själva byggandet av Centrumslingan skulle kosta nästan en miljard euro och då är 16 miljoner euro småpengar.

Björn Månsson (SFP)

"Bara en droppe i havet"

Men det här är bara en droppe i havet, säger SFP:aren Björn Månsson från Helsingfors stadsfullmäktige till Yle Huvudstadsregionen.

- Nu handlar det bara om planeringspengar. Senaste kalkyler visar att själva byggandet av Centrumslingan skulle kosta nästan en miljard euro och då är 16 miljoner euro småpengar.

Han säger också att man räknar med att EU-stödet för byggandet av Centrumslingan bara skulle vara mellan 60 och 70 miljoner euro.

De övriga banprojekten i Helsingfors som nu skulle kunna få en del av planeringspengarna är det nya spåret som byggs i Böle och Helsingfors bangård som ska förnyas.

"Kan komma långt genom att förnya Helsingfors bangård"

Månsson är själv skeptisk till Centrumslingan. Han vill vänta och se hur långt man kommer genom att förnya bangården i centrum.

- Det lär vara så att man inte kan optimera användningen av de existerande banorna på Helsingfors centralstation på grund av ett gammalt dataprogram från 1990-talet.

EU-kommissionens förslag ska ännu godkännas av kommittén för fonden för ett sammanlänkat Europa. Kommittén behandlar förslaget den 10 juli.