Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Också hovrätten förkastade Patrias Slovenien-åtal

Från 2015
AMV-personvagn, bepansrat fordon
Bild: yle

Åbo hovrätt har förkastat åtalen mot fyra av Patrias tidigare chefer för grovt givande av muta i Slovenien. Hovrätten kom därmed till samma domslut som tingsrätten i Egentliga Tavastland som friat de åtalade i Slovenienaffären.

Bland de åtalade fanns tidigare koncernchefen Jorma Wiitakorpi och Patria Vehicles förra vd Heikki Hulkkonen.

Åklagaren anser att Patrias ledning betalat mutor för att få bepansrade fordon sålda till Slovenien. Alla åtalade har konsekvent förnekat anklagelserna.

Rättsprocessen skulle klarlägga händelserna kring handslaget mellan Patrias ledning och Sloveniens statsledning. Åklagarna ansåg att den tidigare ledningen är skyldig till grovt givande av muta.

Bevisbördan finns hos åklagaren

Enligt hovrätten går det inte att bevisa att de ansvariga vid Patria medverkade till att villkoren för konsultarvodet, som betalades till det österrikiska konsultföretaget och den slovenska samarbetspartnern, var sådana att det liknade muta.

Det är åklagarens sak att bevisa att det skulle ha varit fråga om givande av muta, det vill säga att det utlovats eller getts fördelar till en tjänstemäm eller till andra som kunde påverka affären.

Behandlingen av Patrias andra fordonsaffär - med KroatienKroatien - är fortfarande på hälft i Åbo hovrätt. Åklagarna kritiserar beslutet att spjälka upp rättegångarna, de anser att affärerna borde ha behandlats tillsammans.

Hovrätten slog fast att det är den finländska statens fel att rättegångsprocessen fördröjts med ett år, och att varje åtalad därför har rätt till en ersättning på 1 500 euro.

Flera åtal efter tv-program

Försvarsmaterielkoncernen Patria sålde år 2006 sammanlagt 135 bepansrade AMV-fordon till Slovenien. Senare reducerades antalet fordon betydligt.

Affären blev offentlig och påverkade relationen mellan Finland och Slovenien då Yles granskande program MOT år 2008 rapporterade om arrangemangen kring fordonsaffären.

Patria hade enligt MOT betalat 21 miljoner euro i mutor till representanter för Sloveniens ledning för att säkra köpet. Enligt programmet förmedlade konsulter pengarna till slovenska tjänstemän och till dåvarande premiärminister Janez Janša.

Förundersökningen kring konsultavtalen inleddes i Finland 2011 och åtal väcktes 2013. I Slovenien har en domstol dömt tre personer till fängelse för tagande av muta.

En av dem är Janez Janša som har börjat avtjäna sitt straff bakom galler.