Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fennovoima lämnade in ansökan - kroatiskt bolag in som svart häst

Från 2015
Uppdaterad 30.06.2015 23:22.
Rehn höll presskonferens om Fennovoima
Bildtext Näringsminister Olli Rehn (C).
Bild: yle

Kärnkraftsbolaget Fennovoima lämnade i dag, nästan i sista minuten, in sin ansökan om byggnadslov för en reaktor i Pyhäjoki.

Ansökan lämnades in till Arbets- och näringsministeriet i eftermiddags, endast en dryg timme innan tidsfristen löpte ut klockan 16.15.

Den inhemska ägarandelen är enligt Fennovoima tillräckligt stor tack vare en ny delägare, även om Fortum lämnar sig utanför.

Enligt den lista över ägoförhållanden som lämnades in i dag är det ett kroatiskt bolag, Migrit Solana Energy, som kommer in med en andel på 9 procent.

Migrit är enligt näringsminister Olli Rehn (C) ett energibolag som huvudsakligen säljer förnybar energi. Ministern själv hörde för första gången om bolaget i går, det blev klart på presskonferensen.

Rehn var rätt stram och fåordig då han berättade om arrangemanget. Mer detaljerade frågor om det kroatiska bolaget hänvisade Rehn till Fennovoima.

De grönas ordförande Ville Niinistö meddelade omedelbart att han ställer sig mycket tvivlande till att ett litet bolag som grundats så sent som år 2012 kan vara med om att rädda ett dylikt storprojekt.

Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki frågar sig för sin del om det låter förtroendeingivande att det eventuella kärnkraftsverket blir ett rysk-kroatiskt projekt där en av aktörerna är ett bolag som ingen känner.

Europeisk ägare duger för regeringen?

Den största frågan har varit om Fennovoima lyckas skaffa en tillräckligt stor inhemsk ägarandel för reaktorn. Om lovet ska kunna beviljas ska minst 60 procent vara i finländsk eller europeisk ägo, det kravet ställer regering och riksdag.

Bild av hur Fennovoimas kärnkraftverk kan komma att se ut.
Bild: Fennovoima

Rehn har sagt att regeringen inte är beredd att tänja på kravet. Vid presskonferensen i eftermiddags sade Rehn att statsrådet nu ska granska det kroatiska bolaget och dess förutsättningar att fungera som delägare i kärnkraftsprojektet.

Ryska Rosatom ska leverera reaktorn om projektet genomförs, vilket har väckt mycket kritik i Finland. Vid Rosatom säger man att man inte har några kopplingar till Migrit och att valet kom som något av en överraskning.

Fortum ser ut att hålla sig utanför projektet, trots att bolaget tidigare meddelat att de deltar med en andel på 15 procent.

Fortums villkor för att delta i Fennovoimas kärnkraftsprojekt var att bolaget får en majoritetsandel i det ryska energibolaget TGC-1:s vattenkraftsproduktion, men förhandlingarna är ännu på hälft.

De tar minst två år att behandla bygglovet.

Diskussion om artikeln