Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fästingvaccinationerna skjuter i höjden

Från 2015
Uppdaterad 01.07.2015 11:01.
vaccinering

Fästingvaccinationerna vid Borgå läkarcentral är redan nu fler än vad de var under hela förra året.

År 2013 var de 163, i fjol 253 och i år - efter 6 månader - är de uppe i 283.

Nina Karlsson - sjukskötare och ansvarig för vaccinationerna vid Borgå läkarcentral - bekräftar att de ökat och har också en föklaring till orsakerna.

- Det har varit mycket publicitet kring vaccinationerna och likaså har det skrivits en hel del om de färska fallen i Nyland av fästingsburen hjärninflammation. Åboland var ännu avlägset, men efter att det uppdagats fall i Västra Nyland och i Kotka, så drar väl folk öronen åt sig och tar det säkra före det osäkra och låter vaccinera sig, säger Karlsson.

Fler barn än tidigare

Den största statistiska förändringen har skett bland barnfamiljer. Det har i år varit betydligt fler familjer som låtit vaccinera sina barn är tidigare, säger Karlsson:

- Det går ju att låta vaccinera barn från 1-års ålder. Tidigare ansågs det vara onödigt att vaccinera barn som är under tre år gamla, men här har det skett en tydlig förändring, säger Karlsson.

Karlsson påpekar, att vaccineringen inte skyddar mot den bakteriella borreliosen. Där kan däremot antibiotika hjälpa. Det gäller att följa med hur ett bett utvecklas.

Bildtext Det är när bettet ser ut så här som man senast bör söka läkarhjälp.

- Om bettet blir större och börjar närma sig en diameter på 5 centimeter, är det skäl att uppsöka läkare för att få en antibiotikakur. Det som vaccinationen hjälper emot, är alltså den fästingburna hjärninflammationen TBE, säger Karlsson.

Fler vaccineringar - färre frågor

Om då antalet fästingvaccinationer skjutit i höjden, har frågorna om fästingar och fästingbett minskat.

- De samtalen har helt tydligt minskat. Människor idag verkar veta vad de bör göra om de blir bitna. Fortfarande behöver vi dock informera om vaccinet, vad det hjälper emot och inte hjälper emot samt när det är dags för följande dos, säger Karlsson.

Också vid Borgå stads hälsocentraler bekräftar man att fästingvaccinationerna har ökat.