Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Tv vs verklighet: Juristen

Från 2015
Uppdaterad 02.07.2015 07:40.
Huvudpersonerna från Suits, iklädda kostymer.
Bildtext Affärsjurist är det du ska bli, om du vill tjäna pengar som killarna i tv-serien Suits.
Bild: © 2014 NBCUniversal

Hur mycket påminner serier som Suits och gamla goda Ally McBeal om verkligheten? Juristen Tuulia Tanskanen berättar.

Tuulia Tanskanen är jurist och hon säger samma sak som de flesta andra yrkesmänniskor vi pratat med i Myteriets sommarserie Tv vs verklighet: hon var ett stort fan av serierna innan hon började jobba med yrket. Nu för tiden – inte så mycket.

Tuulia Tanskanen.
Bildtext Det var Ally McBeal som fick Tuulia Tanskanen att bli kär i juristyrket.
Bild: Yle/Louise Lindberg

- Jag tittar inte på dem, dels för att det är tidsproblematiskt, och dels för att det inte är lika spännande nu när jag själv också står där och försöker vara cool i min kostym, säger hon.

Den (forna) favoritserien är en riktig gammal advokatklassiker: Ally McBeal.

- Ally McBeal var ju alldeles fantastiskt, och en av orsakerna till att jag blev jurist.

Jurist och advokat

Jurist och advokat - vad är det för skillnad?

  • Alla som avlagt juridikexamen (jur mag) är jurister, men de som klarat av advokatexamen och jobbat fyra år inom advokatyr får titulera sig advokater (medlemmar i advokatförbundet).
  • De som inte jobbar som advokater (alltså till exempel bolagsjurister eller jurister som jobbar på stat/kommun) kallas jurister. Även de kan representera sin arbetsgivare i rätten.

En jurist kan inte allt

Tv-serier och filmer är så klart väldigt överdrivna, men vissa delar stämmer faktiskt in med verkligheten.

- Den glammiga sidan av det hela stämmer ibland, men så visar serierna ganska sällan den mindre spännande och ganska arbetsamma delen, som egentligen är 99 procent av en jurists liv, säger Tuulia.

Ett fel som ofta förekommer är advokatens allt för stora expertområde. En jurist kan verkligen inte bemästra alla områden inom juridiken.

- I serier är de straffrättsliga jurister samtidigt som de håller på med en massa businessjuridik, och det gör man nog aldrig i riktiga livet. Då är man specialiserad på en viss gren inom juridiken och det andra är man inte så insatt i.

De romantiska intrigerna existerar

I vår sommarserie har Myteriet ofta fått höra att privatlivet inte ryms med i arbetet, i lika stor utsträckning som det gör i tv-serierna. Inom juridiken stöter vi inte på samma fel.

- Det kanske är den delen som lite motsvarar verkligheten ibland. Man jobbar ganska långa dagar och då uppstår nog en del romanser och annat eftersom, man umgås så mycket med sina kollegor.

Och det sker inte bara på kontoret, utan också mellan konkurrerande byråer. Romanserna är ett typiskt lunchskvaller inom juristkretsarna.

Uttrycken som saknas i det verkliga livet

Objection! Sustained! Det här är uttryck vi hör i nästan varje rättssal i amerikanska filmer och serier. Hur ofta får Tuulia säga något liknande? Inte en enda gång, visar det sig.

- Det mesta man säger under en rättegång är väldigt väl inplanerat och man ställer vissa frågor. Visst kan man reagera på vissa svar som vittnen ger, men ganska sällan ropar man ”objection”. Ibland påpekar man ifall motparten använder sig av ett sådant förhörssystem som man inte får göra.

Den feta lönen

I serier och filmer har advokaterna oftast en sjukt bra lön. Tuulia berättar att det inte ser riktigt lika bra ut i Finland.

Det är inte det yrket man ska välja om man är mån om sin timlön.

- Man måste dessutom vänta ganska många år förrän man kommer upp i höga löner. Så jurister har ganska normal lön, speciellt när man tar i beaktande att de jobbar väldigt långa dagar. Det är inte det yrket man ska välja om man är mån om sin timlön.

Genomsnittslönen för en nyutexaminerad jurist är ändå inte fy skam.

- Jag tror att enligt rekommendationerna så börjar en nyutexaminerad jurists lön där vid 4000 euro, säger Tuulia.

Hon berättar också att de stora pengarna finns inom affärsjuridiken (där hon själv faktiskt jobbar).

Domaren är en respekterad typ

Domaren är ofta väldigt överlägsen de andra och det stämmer in på verkligheten. Tuulia hyser själv väldigt hög respekt för domaren.

- Domaren har ett krav på sig och måste fatta beslut, medan advokaten får hålla på och argumentera och inte på det sättet befatta sig med att vad som är rätt och fel. Det är nog ett yrke jag har hög respekt för och jag hoppas andra också har det.

Kan man vara kompis med domaren?

- Jovisst kan man det. Men det är väldigt viktigt att man inte talar om det fall man håller på med eller om sina kunder. Man måste diskutera något annat än jobbet.

Rivaliteten är äkta

I serier ser vi ofta en stor rivalitet mellan firmor och mellan den andra partens advokat eller jurist. Det här uppstår också i verkligheten.

Calista Flockhart i tv-serien Ally McBeal.
Bildtext Ally McBeal var en av orsakerna till att Tuulia ville bli jurist.
Bild: ™©2001FOX BROADCASTING

- I branschen finns det mycket folk som tycker om att argumentera och vinna och lista ut en så smart lösning att de vinner ett fall, säger Tuulia.

Men rivaliteten och vinnarlusten brukar ändå inte påverka vänskapen negativt.

- Det är vanligt att ha väldigt hårda debatter i plenisalen, för att sedan gå ut och bestämma att man ska ses över veckoslutet för att göra något roligt.

I serierna har alla en ärkefiende eller ärkerival. Har du någon sådan?

- Inte ännu, men jag hoppas jag blir jättemångas ärkerival någon dag.

Att träna upp ett vittne

En vanlig scen i filmer och serier är den när advokaten pressar sin klient riktigt hårt, för att förbereda personen inför en riktigt jobbig rättegång. Det här händer också på riktigt.

- Det gör vi ganska mycket, speciellt inför stora rättegångar. Det gör att det är mycket bekvämare för vittnet att komma fram och svara på frågor inför domstolen.

Tuulia själv har inte föreställt den där onda typen som ställer jobbiga frågor, men hon har nog varit med och formulerat frågorna och diskuterat med vittnen innan rättegångarna.

Att få vittnet ur balans

Det händer också att advokater och jurister tar till små knep för att få vittnen ur balans.

- De kan få vittnen att svara på fel sätt, eller få motparten att bli stressad så de inte klarar sig så bra inför domstolen. Men naturligtvis är det oftast fakta som sedan löser fallet.

En stereotypisk advokat är en riktigt fräck typ. Hur vanligt är det?

- Ingen jag känner är så där stereotypiskt fräck på riktigt, men man kan nog ta sig an den rollen. Jag har sett många göra på ett bra sätt, som fungerar i rättsalen, säger Tuulia.

Den dramatiska slutpläderingen

Slutpläderingarna är alltid dramatiska och tårdrypande i filmerna och serierna. Det är hela fallets klimax. Görs de också i Finland?

- Ja, det finns. Det övar man inför och där måste man kunna kristallisera de allra bästa argumenten. Det finns många erfarna partners på byråer som är strålande talare, som är väldigt duktiga på det här.

Hur många gånger har du fällt en tår i rättssalen, efter en riktigt bra slutplädering?

- Tyvärr har jag nog inte fällt en tår. Kanske en glädjetår någon gång, när jag känt att det gått riktigt bra för en klient, säger Tuulia.

Finns det något yrke du tycker vi borde ta upp i vår sommarserie? Kommentera gärna!

Mer om ämnet på Yle Arenan