Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Aldrig helt ledig från riksdagen

Från 2015
Uppdaterad 30.06.2015 21:38.
Mats Nylund.
Bildtext Mats Nylund tänker ta sig lite ledigt mellan diverse uppdrag i sommar.
Bild: Yle/Louise Lindberg

Då sista plenum för sommaren är över i dag (30.6) så checkar riksdagsledamöterna ut från riksdagshuset i Helsingfors och tar sommarlov. Det här innebär ändå att jobbet endast minskar en aning då många representationsuppdrag och uppgifter står på schemat under sommaren.

Mats Nylund från Svenska Folkpartiet har suttit i riksdagen sedan 2007 och har därmed många somrar som riksdagsledamot bakom sig.

- Visst är det lite feststämning efter att sista plenum är över och de flesta brukar ha bråttom hem till sina familjer. I och med att det är ett förtroendeuppdrag och inte ett jobb att vara riksdagsledamot så är man ändå aldrig helt ledig. Man är riksdagsledamot 24/7 och alla dagar om året. Även om det är mindre jobb under perioderna då det är plenifritt så finns det en hel del uppgifter som ska göras.

Längtar till sommarstugan

Det här handlar både om uppgifter som direkt anknyter till riksdagen, som till exempel då Mats som medlem av jord- och skogsbruksutskottet deltar i olika möten eller läser på om olika ämnen, men det kan också handla om att som offentlig person ha en representationsroll på sommarfester eller andra evenemang på bland annat hemorten.

Mats hemort är Pedersöre i Österbotten och det är också där han kommer tillbringa en del av sommaren.

- Där kommer jag att kombinera ledighet och jobb. Förutom lite möten och representationsuppdrag så har jag möjlighet att lägga ner tid på mitt jordbruk. Det är ändå viktigt att man verkligen tar sig tid att vara helt ledigt emellanåt och då tillbringar jag gärna dagarna på min frus släkts sommarställe i Nykarleby.

Sommarpausen ifjol avbröts

Enligt planerna sammanträder riksdagen nästa gång först i början på september. Det är ändå inte helt säkert att sommaruppehållet i plenum står sig. Förra sommaren blev Mats extrainkallad då riksdagsledamöterna blev tvungna att diskutera Greklandskrisen. Jord- och skogsbruksutskottet hade även möten om den ryska handelsbojkotten.

Mer om ämnet på Yle Arenan