Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Koponen öppen för NBA-flytt – ”spännande tider”

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Petteri Koponen
Bildtext Koponen (t.h.) har hållit kontakten med Dallas Mavericks.
Bild: EPA

Den finländska basketstjärnan Petteri Koponen säger till Yle Sporten att han är redo för NBA och vill spela med de bästa i världen. Det enda som saknas är det rätta anbudet från Dallas Mavericks.

Koponen säger att en flytt till andra sidan Atlanten redan varit nära ett par gånger – men det rätta anbudet har aldrig kommit. Nu tycker landslagets spelfördelare att tiden är mogen.

– Jag är 27 år gammal och har karriärens bästa säsong bakom mig. Det känns som att jag är redo för NBA. Jag vill spela med de bästa i världen och pröva var gränserna ligger, säger Koponen till Yle Sporten.

Bollen hos Dallas

Koponen kallar NBA ”en mytomspunnen liga och varje spelares dröm”. För att en flytt ska bli verklighet behöver ändå allt stämma. Koponen är en stjärna i Europa, i USA skulle han vara en i massan.

– Det är många saker jag funderar på: Den ekonomiska biten, vem tränaren är, rollen i laget, hur organisationen ser ut …

Dallas Mavericks äger Koponens rättigheter och spelfördelarsituationen i klubben talar för en flytt: Både Rajon Rondo och Monta Ellis ser uta att lämna klubben – det banar väg för Koponen.

– Allt hänger på Dallas. Jag kan inte förhandla med 30 lag i NBA – utan bara med dem. Vi håller kontakten och får se hur det går.

– Allt måste stämma. Det är spännande tider och det finns bara bra alternativ.

Kanonsäsong i ryggen

Säsongen 2014–2015 blev en fullträff för Koponen och ryska klubben BC Khimki. Khimki vann Eurocupen och blev tvåa i VTB-ligan.

Samtidigt blev Koponen blev vald till stjärnfemman i Eurocupen – ”en av de största framgångarna i min karriär”, säger Koponen.

I mars förlängde Koponen kontraktet med Khimki och såg till att inkludera en NBA-klausul. Koponen har fria händer att få igenom en flytt till NBA fram till den första augusti.

– Khimki förstod att jag inte hade stannat utan en NBA-klausul, säger Koponen och poängterar att han ändå har det väldigt bra ställt i Moskva.

Under sommaren har ryktena om en eventuell NBA-flytt för Koponen intensifierats – men åsikterna går brett isär.