Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Migrit Energy utan erfarenhet av kärnkraft

Från 2015
Uppdaterad 01.07.2015 12:22.
solfångare
Bildtext Migrit Energy investerar bland annat i solenergi.
Bild: Yle/Marnie Burkhart/Fancy

Det kroatiska företaget Migrit Energy som går in som delägare i Fennovoimas kärnkraftsprojekt i Pyhäjoki investerar främst i förnybar energi i hemlandet. Företagets eget kapital är 26 000 euro.

Migrit Energy har som mål att investera i energisektorn med fokus på förnybar energi som sol, vind och vatten. Det skriver företaget på sin hemsida.

Företaget har för tillfället planer på att investera upp till 52 miljoner i olika projekt i hemlandet. I Kroatien har företaget en solenergianläggning som årligen producerar 560 000 kilowattimmar.

Det egna kapitalet är 200 000 kroatiska kuna, som motsvarar cirka 26 000 euro.

Det finns ingen information om tidigare erfarenheter eller projekt som involverar kärnkraft. Kroatien har själv inga egna kärnkraftverk på kroatiskt område. Landet är ändå delägare i ett kärnkraftverk som finns i grannlandet Slovenien.

Migrit Energy grundades 2012, har sitt huvudkontor i huvudstaden Zagreb och leds av Grigory Edel. Den operativa affärsdelen sköts via bolagets dotterbolag Migrit Solar Energy.

En detalj är att Migrit Energy är sponsor till Kroatiens lag i inlinehockey som kommer att spela VM i Tammerfors i början av juli.

Migrit Energy blir den näststörsta enskilda utländska ägaren i Fennovoima-projektet med en andel på 9 procent.

Besök i Finland

Ledningen för Migrit besöker Finland på torsdag. Bolaget lovar ändå inte att träffa medierna.

Fennovoima lämnade i går in bygglovsansökan för det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki, med det kroatiska energibolaget Migrit Solarna Energija som ny delägare.

Att ett litet kroatiskt bolag går in med en nio procentig andel i Fennovoima har väckt förundran i Finland, och många misstänker att det kroatiska bolaget är Rysslands sätt att öka det EU-baserade ägandet i Fennovoima.