Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland utreder de baltiska staternas självständighet

Från 2015
Uppdaterad 01.07.2015 09:27.
Spasskajatornet i Kreml
Bild: EPA/KADOBNOV

Rysslands riksåklagare utreder om Estlands, Lettlands och Litauens självständighet 1991 var laglig, skriver Dagens Nyheter. Två ryska parlamentariker har begärt utredningen.

Sovjetunionen erkände de baltiska ländernas självständighet i september 1991. Riksåklagare Jurij Tjajka har nu startat en utredning för att undersöka om det var lagligt av Sovjetunionen att erkänna baltstaterna.

Jevgenij Fjodorov och Anton Romanov från partiet Enade Ryssland krävde en utredning. De två anser att erkännandet av de baltiska staterna var landsförräderi och skadade landets suveränitet mot bakgrunden att det var ickekonstitutionella kupper som ledde till bildandet av staterna.

Estland anser att hela frågan inte är väsentlig, juridiskt sett, enligt det estniska rundradiobolaget ERR.

Sovjetunionen existerade inte förrän 1922. Estland blev självständigt första gången 1918 och när ockupationen avbröts 1991 var det bara en fråga om att lämna tillbaka självständigheten.

”Vill legitimera sin säkerhetspolitik”

Pratet om brott mot grundlagar och regelverk blir absurt om man ser närmare på Rysslands historia. Det säger Rysslandsforskaren Gudrun Persson till Dagens Nyheter och påminner om att Ryssland 1991 förklarade sig självständigt från Sovjetunionen.

- Skulle då Rysslands självständighet också ställas ifråga? Användningen av historia som säkerhetspolitiskt vapen vilar inte på det rationellas grund.

Persson tror i stället att Ryssland vill legitimera sin säkerhetspolitik för den egna befolkningen.

Den ryska åklagaren har tidigare konstaterat att det var lagstridigt när Krim överlämnades till Ukraina 1954.

Ryssland annekterade Krim i mars förra året.

Diskussion om artikeln