Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU förkastar Greklands nya förslag

Från 2015
Uppdaterad 30.06.2015 22:42.
En graffitimålning i Aten med ordet nej på tyska.
Bildtext En graffitimålning i Aten med ordet nej på tyska.
Bild: EPA/SIMELA PANTZARTZI

Eurogruppens finansministrar har under en telefonkonferens beslutat att inte acceptera det senaste förslaget som Grekland lämnade in tidigare under tisdagen.

Finansminister Alexander Stubb (Saml) sade direkt efter mötet att det inte fanns några förutsättningar för att godkänna Greklands förslag. Ingenting har ändrats och sannolikt kommer Grekland inte betala tillbaka sitt lån till Internationella valutafonden IMF, enligt Stubb.

Grekland vill ingå ett tvåårigt avtal där Europeiska stabilitetsmekanismen ESM aktiveras för att hålla landets ekonomi flytande, samtidigt som landets skulder omorganiseras.

På Twitter skrev Stubb att en ansökan om stöd från ESM behandlas separat.

Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem sade efter mötet att det är för sent för en förlängning av stödprogrammet och att man inte kommer att ta ställning till ett eventuellt nytt stödpaket förrän efter folkomröstningen. Ett nytt stödprogram kan också innehålla strängare krav än tidigare.

Grekland borde före midnatt betala tillbaka en lånerat på 1,6 miljarder euro till IMF. Den grekiska finansminister Yanis Varoufakis har uppgett att landet inte kommer att göra det.

Eurogruppen håller nästa telefonkonferens på onsdag, enligt Dijsselbloem.

Kräver Tsipras avgång

Under dagen har åtminstone 20 000 demonstranter samlats utanför parlamentet i Aten för att protestera mot premiärminister Alexis Tsipras och hans Syriza-ledda regering.

Demonstranter i Aten hoppas på ett ja i folkomröstningen om Greklands lånevillkor.
Bildtext Demonstranterna hoppas på ett ja på söndag.
Bild: EPA/ALEXANDROS VLACHOS

Demonstranterna tillhör dem som tänker rösta ja i söndagens folkomröstning om huruvida Grekland ska godkänna lånevillkoren eller inte.

Bland annat skyltar med orden ”Grekland är Europa” syntes i folkhavet och många krävde Tsipras avgång.

På måndagen gick 17 000 människor ut på gatorna i Aten och Thessaloniki för att visa sitt stöd för regeringen och visa att de tänker följa premiärministerns råd och rösta nej på söndag.

Diskussion om artikeln